Dumheter

Mannen bakom Avpixlat försöker mörka sina uttalanden efter massiv kritik

Reaktionerna blev massiva efter att Mats Dagerlind haft en helkväll på twitter full av rasism och homofobi. Dagerlind är skribent för SD-kuriren och även – enligt Aftonbladet – mannen som driver Avpixlat. När nyheten om Dagerlinds uttalanden når Jimmie Åkessons pressekreterare, Linus Bylund tar man avstånd från de rasistiska uttalandena. Bylund öppnar dock dörren för att det hela kan vara ett avancerat hack:

– Det är högst anmärkningsvärt. Det måste vi titta närmare på, säger Jimmie Åkessons presstalesman Linus Bylund till Aftonbladet.

[…]

– Om det inte är så att hans twitterkonto har blivit hackat är det högst anmärkningvärt. Det här kommer vi att titta närmare på, säger han.

Är det här åsikter som är förenliga med arbetet i partiet?

– Av det du har återgett för mig är det åsikter som inte är förenliga med att arbeta för Sverigedemokraterna.

Det tar inte många sekunder efter att Aftonbladet publicerat sin nyhet innan Dagerlinds uttalanden raderas från twitter och det blir tyst. Dagerlind har en lång historia av att göra spektakulära uttalanden för att sedan radera och låtsas som ingenting. Bland annat har hela den rasistiska bloggen politiskt inkorrekt (föregångaren till Avpixlat) legat på Dagerlinds egen blogg. Något som uppmärksammades och skärmdumpades av en observant läsare. Dagerlind blånekar dock till att sidan legat på hans blogg – trotts flera vittnesmål och skärmdumpar. En annan gång insinuerade Dagerlind att en kvinnlig motdebattör var orsaken till att hennes mor tagit sitt liv. Samma visa här. Flera vittnen och skärmdumpar, men trotts det nekar Dagerlind till uttalandet och hävdar att bilderna är manipulerade.

Vi får väl se vilken väg Dagerlind väljer att gå denna gång, men under tiden han funderar över det så passar vi på att paketera alla bilder på ett och samma ställe. Nämligen här:

***UPPDATERING***

Aftonbladet har nu fått tag i Dagerlind som hävdar att uttalandena är tagna ur sitt sammanhang:

Vi har citerat dig ordagrant.

 

– Twitter är liksom ingenting. Det är ju bara en chatt. Jag kan ju skriva vad som helst. Det är inget som ska ut i tidningarna. Då kan jag säga det att jag står inte för någonting på Twitter. Det har ingen relevans. Det är bara skitsnack. Då kan jag sluta twittra i så fall. Det jag står för är det jag skriver i mina debattartiklar och krönikor.

 

Tweeten om att en ”nation och ett folk ska reproducera sig själv och sin särart”, vad menar du med den?

 

–  Jag pratar om det vi kallar för svenskhet. Nationell särart. Kulturell särart. När jag skriver att 95 procent av de som bor här ska vara födda här av svenskfödda föräldrar så är det min uppskattning av vad jag tror att SD:s invandringspolitik ska leda till på sikt.

 

Står du för det du har skrivit?

 

– Nej, jag står inte för någonting på Twitter.

 

Varför inte?

 

– Den frågan förbehåller jag mig att inte svara på.

Dagerlind påstår även att SD:s ledning inte hört av sig. Ett påstående som vi på IRM finner ganska osannolikt…

 

 

***Bonusmaterial***

Visste ni föresten att ”avancerat hack” är egentligen ett latinskt uttryck och betyder ”sverigedemokrat har skrivit något rasistiskt”.

***Uppdatering***

Dagerlind har tidigare uttalat sig om homosexuella i en artikel på newsmill:

”Bakom fina ord som samkönad och könsneutral döljer sig dessutom en brokig verklighet. Här hittar vi inte bara mysiga mediehomos som Jonas och Mark eller Eva och Efva. Nej här finns också alla de extrempromiskuösa män som såg till att HIV och AIDS blev en farsot bland homosexuella. Här finns de många lesbiska ultrafeministerna och manshatarna. Här finns transvestitmännen som vill tillbringa dagarna med att gå klädda och sminkade som kvinnor och här finns de transsexuella som fått för sig att de fötts i en kropp med fel kön.

 


Stötta vår verksamhet