Granskning

Mannen bakom Megafonerna i bråk med cancersjuk kvinna om ”mirakelolja”

Under maj månad anordnade Bechir Rabani, frontfigur för sajten Megafonerna, en insamling till förmån för en cancersjuk kvinnas drömresa. IRM kan nu avslöja hur Rabani istället försökt förmå kvinnan att köpa en olja som skulle vara så ”potent” att hennes hälsa skulle förbättras. Rabani själv förnekar att han tillverkat och sålt oljan som gjorde kvinnan magsjuk, men medger att han ”förmedlat kontakter”. 

Megafonerna och Rabani blev ökända efter att de gjort ett hembesök hemma hos Expressens chefredaktör Thomas Matsson tillsammans med Sanna Hill från Nya Tider. I klippet uppmanar Rabani folk att trakassera Matsson med hembesök:

”Tänk bara ett besök, vilken panik de får. Tänk om tio, 20 pers besöker dom dagligen, sju dagar i veckan. Jag lovar jag, dom kommer att tänka om, när de ska hänga ut folk.”

Det är också Hill och Rabani som i mitten på maj drar igång en insamling till förmån för den cancersjuka kvinnan:

Swishkontot som anges är Rabanis och han skriver en liknande status samma dag om kvinnan som vi väljer att kalla ”Ingrid”.

Två månader senare, i juli, postar Ingrid en status där hon offentligt anklagar Rabani för att ha underlåtit att föra över pengarna från insamlingen till henne. Istället ska pengarna ha använts till en olja som gjort Ingrid sjuk:

Bara så ni vet så går inga pengar till megafonerna till mig som många tror. Har inte fått en spänn av dem. […] Resan som Bechir Rabani samlade in till mig en sista drömresa till Nya Zeeland blev inte av. […] Han tog mycket av pengarna och gjorde olja till mig som krymper cancertumörer. Men den stank sopor och jag fick kramp i magen och satt på toaletten en hel natt.

Ingrids inlägg togs bort efter att Rabani uppmärksammats på vad hon skrivit. Rabani i sin tur svarade genom att neka till anklagelserna och dra in hennes familj i en egen statusuppdatering. Även den togs bort i efterhand.

Bakom kulisserna har det dock pågått en intensiv konversation mellan Rabani och Ingrid. Rabani försöker gång på gång övertala henne att köpa mer olja istället för att han ska sätta över pengarna från insamlingen till hennes konto. (Vi ber om ursäkt för de suddiga bilderna men flera av dem sparades i fel format och blev därför små):

När vi pratar med Ingrid så berättar hon om hur hon känt sig desperat och varit villig att pröva allt för att må bättre.

Varför tog du emot oljan?

-För att må bättre, jag mådde så jävla dåligt vid tillfället.

När kom oljan först på tal och vem tog upp den? 

-Det var Bechir, han sa att han kunde fixa den.

Men du går med på att köpa in oljan?

-Ja men han sa inget om att det skulle dras så mycket pengar från insamlingen, det kom fram senare.

Hur mycket fick du? 

-Jag fick oljan vid två tillfällen. Han sa hela tiden att jag måste fortsätta med oljan. Men den andra satsen var jag tvungen att slänga för jag fick springa på toaletten hela tiden.

Fick du någonsin några pengar? 

-Ja, för någon vecka sedan förde han över 7000 kronor, men först efter att jag sagt att jag gjort en polisanmälan.

Ingrid menar att hon under juli månad börjat betvivla att det någonsin skulle komma in några pengar och att det var därför hon skrev sin facebookstatus.

När IRM når Rabani för en intervju så vägrar han ta det över telefon, istället får vi ställa frågor via Facebook.

För det första: Jag har tagit del av en skärmdump där det påstås att du tillverkat en olja som krymper cancertumörer, stämmer det?

-Nej absolut inte. Kvinnan är mycket sjuk och har pga medicin och behandling fått en grov personlighetsförändring. Kontakta familjen innan du leker med detta. Även familjen lider av detta.

Har du använt pengar som du samlat in för hennes resa till denna olja?

-Nej inget av det stämmer. Finns dumpar och papper på allt. Men pga respekt för familjen så gör jag inget av det.

Bechir hänvisar vid upprepade tillfällen till Ingrids familj, detta trots att våra frågor i huvudsak handlar om konversationen mellan honom och Ingrid.

Även när Ingrid vid upprepade tillfällen ber Rabani skicka över donationerna så fortsätter Rabani med sin övertalningskampanj om att istället köpa mer olja:

Ett dygn senare och efter upprepade löften om att föra över pengarna, konfronterar hon Rabani:

Vi berättar för Rabani att vi har tillgång till deras konversation. Han fortsätter att neka och undviker att svara på hur insamlingspengarna använts:

Jag har skärmdumpar på en konversation där du berättar om oljan och hur potent den är. Där du berättar att den kostar 800 kr per gram?

-Jag fixar fortf inte den. Är det fel att säga pris? Och potent. Så varför spelar du? Fråga rätt ut vad du vill. Nämnde pris och knöt henne med kontakt.

Fast det är inte så du skriver, du skriver att hon får välja mellan hälsa eller drömresa när ni pratar om de pengar som kommit in.

-What? Vilka jävla dumpar har du.

Hur mycket fick du in i insamlingen?

-Vi samlade in pengar och vi lyckades. Hon ville ha olja och jag tipsade eftersom jag är konspiratorisk av mig. Pengarna angår inte er, såvida inte familjen vill få ut det offentligt. De har alla transaktioner. De är medvetna om allt. Så lycka till med ditt scoop.

Vi gör upprepade försök att få konkreta svar från Rabani och när vi visar en av de skärmdumpar som vi tagit del av och som han gjort vissa medgivande kring så menar han att den är klippt och klistrad:

 

Vi kontaktar även Sanna Hill som tillsammans med Bechir drog igång insamlingen:

Du har ingen hum om hur mycket som drogs in vid någon tidpunkt? Vad pratar vi om liksom 5, 10 eller 50 000?

-Önskar att jag hade haft mer info, har faktiskt inte haft med det att göra och ville bara hjälpa till genom att publicera ett swishnummer som hon själv tackade för att jag spred. Hon litade på Bechir, sa hon. Tänkte att det kunde vara lite uppmuntrande för henne.

Hill påstår alltså att hon inte haft något information om hur mycket pengar som kommit in. Men när vi går igenom konversationen mellan Bechir och Ingrid så skriver han vid ett tillfälle att Hill blivit ”chockad” över hur mycket pengar som kommit in:

När vi konfronterar Hill med de nya uppgifterna så justerar hon sin historia och säger sig ha efterfrågat hur insamlingen gått men att hon aldrig fått en exakt summa:

-Nej, jag ’släppte’ det efter att jag postade mitt inlägg för Bechir och Ingrid att sköta. Sedan gick det någon månad och då skrev jag och frågade Bechir om Ingrid hade fått så det räcker till en resa och då svarade han att det kommit in pengar så att det täcker det hela.

 

-Jag vet självklart inte hur mycket som kommit in eftersom jag inte har sett några transaktioner eller haft tillgång eller insyn till något konto dit pengarna kommit in. Det Bechir sa var att det blev en lyckad insamling.

Ingrid uppger att 7000 kr slutligen förts över till hennes konto i mitten på juli, men först efter att hon påstått att hon gjort en polisanmälan. Rabani svarar då att pengarna är överförda. Huruvida dessa 7000 kr är allt som kommit in till insamlingen vet inte Ingrid, och Rabani undviker konsekvent frågor om hur mycket som samlades in.

Efter att Rabani fört över de 7000 svarar han Ingrid med ett hot om att avslöja för tidningar att hon ”beställer thc”:

Rabani bekräftar att han uppgett priser och förklarat att oljan skulle vara potent. Så fort vi närmar oss frågor kring insamlingspengarna så hänvisar han till Ingrids familj, eller påstår att dumparna är ett ”hopklipp”. Han förnekar också att han själv kokat oljan och menar istället att han endast ”knöt henne med kontakt”.

Vissa av citaten och skärmdumparna har kortats innan publicering för att utelämna irrelevant personlig information.


Stöd gärna vår granskning av SD och vårt kampanjmaskineri!

Bank-giro: 478-2470 (Swedbank)
Swish: 123 421 27 59

Eller bli månadsgivare på: Patreon.com/irm

 

 

 


Stötta vår verksamhet
  • 2.5K
    Delningar