Granskning

Jörgen ”Afghan” Fogelklou vill sätta in poliser mot antisemiter från Mellanöstern men vara tysta när nazister marscherar

Få har väl undgått de antisemitiska attackerna som skedde mot den judiska befolkningen i helgen, bland annat kastades brandbomber mot synagogan i Göteborg. Någon som inte varit sen på att reagera är SD Göteborgs ordförande Jörgen Fogelklou som nu kraftfullt fördömer attackerna mot den svenska judiska minoriteten. Fint kan man tycka men fördömandet lämnar en bitter eftersmak med tanke på att han avslöjades med kopplingar till det antisemitiska Flashbackkontot Afghan så sent som för ett år sedan, men också hur stor skillnad det är på Fogelklous fördömanden när det kommer till nazister och folk från Mellanöstern. 

Redan under söndagen går Fogelklou ut med ett uttalande på sin Facebooksida:

Jag nås av den extremt obehagliga nyheten att Synagogan i Göteborg i helgen har utsatts för mordbrand. Enligt polisen har ett antal molotovcocktails kastats mot byggnaden. Antisemitismen visar återigen sitt fula tryne. Ett tryne som kan ses som en symbol för en samhällssyn som vi alla hade önskat varit död och begraven, men som tyvärr fortfarande visar livstecken.

Tillåt mig att framföra vårt stöd och våra sympatier, nu och i framtiden: Sveriges judar är en del av landet Sverige, en del av dess historia och ni är en del av dess framtid.

Vi kan ju inte annat än att hålla med Fogelklou i sak, den judiska minoriteten är en del av Sveriges historia och framtid, men samtidigt kan vi inte låta bli att rynka på näsan när samme man för ett år sedan kunde kopplas till kontot Afghan:

Samtidigt noterar vi också en enorm skillnad i avståndstagande när det kommer till nazism och människor som har sitt ursprung i Mellanöstern och samtidigt hyser antisemitiska åsikter. När nazisterna marscherade genom Göteborg så hade Fogelklou följande att säga:

Jag har funderat litegrann kring den stundande demonstrationen av NMR i Göteborg.

Det är naturligtvis vanskligt att göra, då det alltid kommer finnas någon som vill läsa något man inte skrivit, eller menar. Och i mångt och mycket är egentligen inte den här texten precis det motsatta mot vad jag föreslår?

[…]

Varför helt enkelt inte lämna dem i fred? Tänk tanken att de får demonstrera helt i fred – utan att en enda människa som ser eller hör dem? Att de får marschera genom ett folktomt Göteborg. Tidningarna kunde plikttroget skriva en torftig notis utan bild att allt gick lugnt till. Inget mer.

Och i en artikel med Göteborgsposten blev det lite förvirrat efter att Fogelklous kollega Lars Hansson gått ut och sagt att SD Göteborg inte hade något planerat inför nazisternas marsch. Fogelklou menade istället att SD skulle hålla en ”tyst minut eller något”:

När GP tidigare i veckan ringde runt till partierna sa alla utom Sverigedemokraterna att de hade planer på att manifestera mot Nordiska motståndsrörelsens demonstration nästa lördag.

SD planerar någonting

Nu säger Jörgen Fogelklou att det inte stämmer. Även SD planerar att göra någonting.
– Vi har haft lite diskussioner i styrelsen om detta ända sedan den 8 september. Vi vill inte ge NMR mer uppmärksamhet än nödvändigt, så vi kommer absolut inte att vara där och visa oss. Men vi pratar om att göra något annat, säger han.
Vad då?
– Inget är bestämt, så det vet jag inte. Men vi kanske kan göra något i vår lokal. Ha en tyst minut eller någonting.
Vad tänker ni att det skulle ge?
– Det vet jag inte, men det är i alla fall ett sätt att visa våra medlemmar var vi står.

Gruppledaren Lars Hansson säger att han inte hört talas om de här planerna.
– Men Jörgen är ordförande, så det han säger gäller.
Men du sitter ju i styrelsen. Han säger att ni diskuterat frågan?
– Det är inget jag känner till.

När det nu visar sig att de antisemitiska protesterna och attacken kommer från människor med ursprung i Mellanöstern, då är det annat ljud i skällan. Flyktingar ska stoppas från att komma hit och polisen ska sättas in:

Det vi hör nu är upprörda ord från just de politiker och publicister som varit med om att driva fram denna utveckling. Vi i Sverigedemokraterna ifrågasätter deras trovärdighet.

Det som behövs nu är polisiära resurser, samt en konsekvent politik som stödjer flyktingar på plats i Mellanöstern, utan att importera konflikterna hit. Det vill säga just den politik som Sverigedemokraterna sedan länge förespråkar. Vi bör också vara tydliga med vårt odelade stöd för den judiska gruppens rättigheter.

Vi vill vara otroligt tydliga med ett par saker här. Ja det finns ett allvarligt problem med antisemitiska åsikter bland människor med ursprung i Mellanöstern och ja, vi måste adressera detta problem. Samtidigt löser vi inget genom att göra svepande uttalanden kring en bred grupp människor, muslimer och ickemuslimer, för att slå tillbaka. Det stoppar inte hatet, det riktar bara om det. Framförallt måste vi inta ett konsekvent förhållningssätt till antisemitism. 

I Sverigedemokraternas värld ser det inte riktigt så ut, där är antisemitismens allvar graderat efter antisemitens ursprung.

Svensk nazist = tyst minut i föreningslokalen, kanske…

Svensk vänster eller ursprung i Mellanöstern = stäng gränserna och sätt in polis.


Stöd gärna vår granskning av SD och vårt kampanjmaskineri!

Bank-giro: 478-2470 (Swedbank)

Swish: 123 421 27 59

Eller bli månadsgivare på: Patreon.com/irm

 

 


Stötta vår verksamhet
  • 393
    Delningar