Granskning

Nazistveteran får plats som ersättare i SD Hässleholm

Redan 2014 framkom det att Bengt-Göran Rudbring hade ett förflutet inom flera nazistiska organisationer. Då, inför valet, hävdade SD att han togs bort som kandidat och lämnade politiken. Nu fyller han en plats som ersättare i Hässleholms kommun.

Bengt-Göran Rudbring var under 70-talet medlem i nazistiska Nordiska rikspartiet, och sedan under flera år på 00-talet även medlem i Nationalsocialistisk front. I samband med Expressen och Expos avslöjande 2014 uppgav ordföranden för SD Hässleholm att partiet tappat förtroende för honom då han inte uppgett denna information i sin vandelsförsäkran till partiet. Rudbring plockades då bort som namn på kommunens valsedlar, men eftersom över 200 röstare av allt att döma använde äldre valsedlar blev han ändå invald.

Trots att partiet försäkrade att han hoppat av är han nu alltså aktuell som ersättare i Hässleholm kommunfullmäktige. Detta efter att SD Hässleholm tappat 7 lokalpolitiker som avgick i sympati med den avsatta politikern Ulf Erlandsson, vars karriär i politiken kantades av rasistiska och ekonomiska skandaler. Hans partikollegor valde ändå att lämna sina poster i protest, och i och med det lämna tomma stolar efter sig som nu fylls av bland annat Rudbring.

Ordföranden för SD Hässleholm, Patrik Jönsson, säger så här om händelsen till Expo:

Det är olyckligt att den listan har använts. Jag kan inte svara på hur detta har kunnat hända, jag hämtade personligen dem nya valsedlarna på tryckeriet i Halmstad och hur den gamla listan ändå har kunnat användas är för mig en gåta. Den gamla listan ska inte ens existera. Det är beklagligt.

[…]

Det här är högst oönskat. Vi kommer inte förhålla oss till honom alls, han är inte medlem i Sverigedemokraterna och ingen vi vill ha att göra med. Det är tråkigt att det här har kunnat inträffa, det är djupt olyckligt.

Vi på IRM kan nog hålla med om formuleringen ”olyckligt”, när Hässleholmsbornas framtid numera ligger i händerna på en gammal nazist som av allt att döma aldrig sett ett mobilskal förut:

Jag vill att vårt samhälle ska bestå. Det jag är rädd för är att vi importerar arbetslöshet. Jag satt på bussen från Trelleborg i går och då var det en afrikanska – svart – och hennes flicka. Hon hade världens dyraste mobiltelefon som glittrade. Jag förstår inte varifrån de får pengar men det sägs att de får mer än oss pensionärer.

Hur vet du att hon inte jobbat ihop de pengarna?

… Ja, jag vet inte. Jag vet inte, säger Rudbring.

(Bild: Expo)


Stöd gärna vår granskning av SD och vår uppbyggnad av ett kampanjmaskineri!

Bankgiro: 478-2470 (Swedbank)
Swish: 123 421 27 59


Stötta vår verksamhet
  • 1.7K
    Delningar