Granskning

Rättelse: Åkesson kan ha fått en faktura för namnbyte till ”bajskorv”


Rättelse: Ny information från Skatteverket har nått redaktionen, där en paragraf gömd på en dammig sida av verkets sajt upplyser om att ”Om avgiften inte är betald ska Skatteverket skicka ett föreläggande till sökanden. Om sökanden ändå inte betalar avgiften kommer ansökan att avvisas.” .

Myra ber ödmjukast om ursäkt för denna miss, och lovar att aldrig publicera en nyhet innan morgonkaffet igen.

Huruvida Åkesson skickats ett föreläggande om sitt påstådda namnbyte till ”Jimmie Bajskorv” låter vi därför fortsatt vara osagt.


 

Det är i det här videoklippet från SvD Jimmie svarar på frågan om när han senast utsattes för brott.

Bildcred till Bakjour @ Twitter. Tack för att jag slapp skärmdumpa själv.

Genast började vi fundera på om det här verkligen kunde vara sant, så vi kollade upp det hos Skatteverket. Det visar sig att nej, så kan det helt enkelt inte ha gått till.

Notera. ”Skatteverket handlägger inte din ansökan förrän avgiften är betald”. Sökande betalar själv till bankgiro innan de ens tittar på ansökan. Du får ingen faktura.

Även om Skatteverket mot förmodan hade fått in en betalning via bankgiro och skickat ut någon typ av bekräftelse till Åkesson är det en omöjlighet att ”bajskorv” skulle vara ett namn som passerat deras regelprövning. Det står uttryckligen att:

  1. Efternamnet används inte som förnamn.
  2. Efternamnet består inte av fler än ett ord.
  3. Efternamnet får inte väcka anstöt hos någon annan.
  4. Efternamnet får inte leda till obehag hos den som ska ha det.
  5. Efternamnet är inte olämpligt som efternamn av någon annan anledning.

Vi ser det därför som högst osannolikt att det skulle ha gått till som han säger att det gjorde, även om det känns både fullt möjligt och rimligt att många skulle vilja byta Jimmies efternamn till ”bajskorv”.

 

 


Stötta vår verksamhet
  • 3K
    Delningar