Dumheter

Öppna valsedlar välkomnade nazister till SD – vi gjorde det för väljarnas bästa

Written by Atilla Yoldas

SD beslutade att ha öppna valsedlar. Detta beslut försvarades genom att påpeka att alternativet skulle varit tomma stolar i kommunerna. Resultatet? Över 300 personer skrev in sig på valsedlarna. I vissa fall handlar det om nazister.

Expo rapporterar om att de 207 kommuner som valde att ha öppna valsedlar genererade en del nazister till partiet.

  1. I Ludvika valdes Pär Öberg, ledande inom nazistiska Svenska Motståndsrörelsen, in på partiets mandat.
  2. I Gnosjö valdes Robin Natzén, en flerfaldigt dömd brottsling som bar en SS-hatt på sin profilbild, in på partiets mandat.
  3. I Surahammar valdes flera nazister in på SD-mandat, bland andra Carolus Motander, SVP-sympatisör och dömd för utpressning, in på partiets mandat.
  4. Svenska motståndsrörelsens representant står som ersättare i Borlänge

Dessa fyra exempel är några av fler som valts in med kopplingar till nazism som vi, Expo och de stora medierna rapporterat om.

SD:s ursäkt? Enligt Martin Kinnunen, riksdagsledamot och pressansvarig, är de öppna valsedlarna en åtgärd för väljarnas bästa:

Alternativet för vårt parti hade varit att stänga alla listor i april. Det hade fått konsekvensen att vi fått väldigt många tomma stolar, många hundra. Det hade varit väldigt negativt ur väljarsynpunkt. Ur väljarnas intresse så måste nog det här som vi valt vara det bästa.

Ursäkten lyder att det andra alternativet, om inte öppna valsedlar, skulle vara tomma stolar. Angående huruvida de öppna valsedlarna är för väljarnas bästa tänkte vi ställa en öppen fråga. Av följande två alternativ, vem/vad skulle ni helst se med mandat och politisk makt i din kommun?

val 2


Stötta vår verksamhet
  • 16
    Delningar