Granskning

Sverigedemokrater rasar över regeringen efter Nordeas flytt – mörkar att SD ville införa dyrare bankskatt

Att SD-politiker är Svenska mästare i hyckleri bevisar de nu med all tydlighet när SD-politiker efter SD-politiker dömer ut regeringen när Nordea väljer att flytta till Finland. Det är nämligen så att även Sverigedemokraterna lagt förslag på ökade kostnader för storbankerna redan 2014 i form av en bankskatt som skulle kosta mer än det förslag som nu Socialdemokraterna har för avsikt att genomföra. 

Det är alltså detta förslag som regeringen avser att genomföra och som sägs vara en stor del i Nordeas beslut att flytta till Finland:

Regeringens nya förslag: Regeringen kom därefter med ett betydligt mildare förslag till ändrade resolutionsavgifter. Avgiften höjs totalt med tre miljarder till tio miljarder nästa år, men trappas sedan ned, först till dagens nivå 2019 och sedan med ytterligare en halvering till 2025.

Den här avgiften, ska enligt finansminister Magdalena Andersson, vara en sorts försäkring för bankerna om det skulle bli finanskris igen:

– Bankerna bidrar ju till ökad risk i samhället, och då är det också viktigt att de kan betala för den risken, säger Andersson.
TT: Ny banksskatt så småningom, höjda resolutionsavgifter. Hur kommer bankernas kunder att påverkas?

– Bankerna gjorde vinster med 80 miljarder efter skatt 2016, så här finns uppenbart utrymme att bidra till den här resolutionsavgiften ytterligare, utan att det ska behöva drabba kunderna. Då är det viktigt att vi alla också är aktiva konsumenter och jämför banker med varandra.

Nordeas flytt har fått stora delar av Sverigedemokraterna att gå i taket om man ska tro social medier och självklart är det regeringen som bär skulden. Nedan kan ni se ett axplock av SD-politiker från riksdagsnivå till kommunnivå:

Men vad Sverigedemokraterna inte berättar för sina väljare i sin iver att attackera regeringen var att de, på samma dag som Socialdemokraterna, lanserade sin egen bankskatt:

På Sverigedemokraternas dag i Almedalen föreslår man en bankskatt för att få in fyra av de 14 miljarder, som det enligt partiet kostar att utjämna skillnaden i skatt mellan löntagare och pensionärer.

Partiledaren Jimmie Åkesson anser att bankerna har råd med en bankskatt.

– Bankerna gör stora vinster, i hög grad för att man kan ta stora risker och skattebetalarna kan stå för säkerheten, säger Åkesson.

Och då som nu reagerade Nordea:

Från de fyra storbanker som skulle beskattas extra kommer kritik.

– Man ska komma ihåg att man är i valtider och då är det enkelt att sätta bankerna mot pensionärerna, men det är inte lika enkelt att införa en skatt på fyra företag i Sverige. Då måste man ha en bredare översyn som jag ser det, säger Annika Winsth, chefsekonom vid Nordea.

Vi måste ändå ge Annika Winsth en poäng här, då var det valtider och SD kunde säga vad som helst för att vinna väljare, men då var då. Nu kan man istället låtsas som om en skattehöjning på fyra miljarder är färre kronor än en resolutionsavgift på tre miljarder…


Stöd gärna vår granskning av SD och vårt kampanjmaskineri!

Bank-giro: 478-2470 (Swedbank)

Swish: 123 421 27 59

Eller bli månadsgivare på: Patreon.com/irm

 


Stötta vår verksamhet
  • 1.1K
    Delningar