Granskning

SD-politiker förkastar globala uppvärmning – jag frös i lördags, därför bör vi oroa oss mer för en ny istid!

Thoralf Alfsson
Written by Henrik Johansson

Ibland önskar vi på redaktionen att vi levde i den Sverigedemokratiska världen, ni vet, den värld där man bara slickar på fingret, sträcker upp det i luften och konstaterar att världens samlade forskning om global uppvärmning är fel. För det är just det SD-politikern Thoralf Alfsson gjorde när han i lördags plötsligt bestämde sig för att vi Svenskar borde oroa oss mer för en ny istid än den globala uppvärmningen. 

Det hela började med att Alfsson var ute och cyklade, alltså bokstavligen, men även metaforiskt:

Har cyklat hem från Kvarnholmen ikväll och jag undrar var är den globala uppvärmningen? Vi kan läsa om den i varje tidning. TV producerar det ena efter det andra inslaget om klimatuppvärmningen, likt förbannat fryser jag som tusan när jag går ut i mitten av maj. Det är bara en dryg månad till midsommar och sedan vänder det och blir mörkar igen! Ändå fryser jag!

Ja ni kan ju läsa själva, Alfsson frös i lördags och det är ett solklart bevis för att den globala uppvärmningen inte existerar, jävla besserwissrar! Ja alltså besserwisser är inte vårt ordval utan Alfssons:

Alla dessa besserwissrar inom miljörörelsen var är ni nu någonstans? Vilket anser ni vara värst? Att det blir ett par grader varmare på jordklotet? Eller om det blir ett par grader kallare? Skall vi vara mer oroliga för lite ökad temperatur och att några glaciärer blir mindre eller smälter bort. Eller är det betydligt värre om det globala klimatet blir kallare med glaciärer som växer, att odlingszonerna flyttar längre söder ut, att Nordeuropa blir obeboeligt?

Ja vad gjorde ni i lördags? Alla ni miljömuppar – och den samlade forskarkåren – som skriker (se forskar om) global uppvärmning, ni har Alfssons förfrusna fossingar på ert samvete. Hade inte ni hållit på och forskat om det här med klimatpåverkan så hade kanske inte Alfsson klätt sig som om det vore högsommar i lördags.

Ironiskt nog har Alfsson en halv poäng, i alla fall om man tittar på ny forskning från USA och Norge:

Nordbor kan tacka Golfströmmen för att de kan odla tomater i trädgårdslandet och njuta av varma somrar med sol och bad. Golfströmmen för med sig varmt vatten från Mexikanska golfen genom den nordatlantiska strömmen. När strömmen passerar Norges kust ger den ger ifrån sig värme. Utan Golfströmmen skulle det vara 5-8 grader kallare här.

Nu visar ny forskning från Norge och USA att Golfströmmens dagar kan vara räknade och att klimatet kan bli kallare, som under ”lilla istiden” (se faktaruta).

Notera att vi bara gav Alfsson en halv poäng då han helt missade orsaken:

Anledningen är växthuseffekten och den globala uppvärmningen. Den gör dels att isarna i Arktis och på Grönland smälter fortare än förut, dels att floderna för med sig alltmer färskvatten. Färskvattnet lägger sig på ytan av norra Nordatlanten och hotar att stoppa de djuphavsströmmar som driver cirkulationen.

Men innan vi – se Alfsson – får panik och köper snömaskiner för hela lönen kan vi lugna er med att just denna forskning inte har ett enat stöd inom området:

Forskarsamhället är ännu inte överens om vad som styr Golfströmmen.

Meteorologiprofessor Michael Tjernström vid Stockholms universitet påpekar till exempel att den norsk-amerikanska studien, som publiceras i dagens nummer av tidskriften Science, inte alls tar upp vindarnas påverkan.

– Men visst är studien en uppenbar indikator på att något är på gång i Atlanten, säger Michael Tjernström. Det här förtjänar säkerligen att tas på allvar som en alarmklocka.

Till dig som nu orkat dig igenom all dess galenskap och funderar på att googla global uppvärmning, än en gång, vore det inte bra skönt att slicka på sitt finger, höja det i skyn och tänka: ”nä vet ni vad, det är kallt idag och därför bör jag sluta källsortera”.

Eller som Alfsson väljer att formulera sig:

Jag är nämligen så gammal och har så mycket livserfarenhet att jag inte bryr mig så mycket om när ”ungtupparna” försöker tala om vad som är rätt eller fel.


Stöd gärna vår granskning av SD och vårt kampanjmaskineri!

Bank-giro: 478-2470 (Swedbank)
Swish: 123 421 27 59

Eller bli månadsgivare på: Patreon.com/irm


Stötta vår verksamhet
  • 2.7K
    Delningar