Granskning

Alfsson skällde ut sossar som röstat nej till ytterligare utredning om barnäktenskap – missade att han själv röstat nej redan 2014

Written by Henrik Johansson

Det tog hus i helvetet när Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstade nej till en ytterligare utredning om ett förbud av barnäktenskap. Men att ett förslag till förbud redan låg på bordet var det ingen kritiker som ville veta av. Än av dessa kritiker var Thoralf Alfsson som menade att sossarna var hycklare. Ett litet problem bara, Alfsson hade röstat emot samma förslag som S redan 2014. Till Barometern säger Alfsson att det handlar om politik: ”Det här är politik. När man får en chans att nita någon så gör man det”.

För att förklara bakgrunden så har Metro:s viralgranskaren gjort en utmärkt förklaring:

Uppgifterna har fått stor spridning under de senaste dagarna. ”Igår röstade regeringen för barnäktenskap och månggifte”, skriver Sverigedemokraterna på Twitter och Facebook.

[…]

Men stämmer påståendet? Det som har hänt är detta.

I onsdags reserverade sig de rödgröna partierna i en omröstning i riksdagen om att utreda ett lagförslag om totalförbud mot barnäktenskap.

[…]

Men regeringen har redan tillsatt en utredning om ett liknande lagförslag och därför valde partierna att inte rösta för, enligt regeringen.

Alfsson skrev i sin tur såhär på sin hemsida:

I torsdags röstade Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i riksdagen NEJ till att förbjuda barnäktenskap och tvångsäktenskap.

Hyckleri!

Barometern gjorde en intervju med Alfsson som då förklarade att han minsann inte kunde stå till svars för hur han hade röstat i alla omröstningar:

Du kallar detta för hyckleri, var det inte då hyckleri från din sida när du röstade emot förslaget om totalförbud mot barnäktenskap?
– Du får kalla det här för hyckleri om du vill. Du får kalla mig för hycklare. Men det här var för fyra år sedan. Hur ska jag kunna komma ihåg en enskild fråga. Jag satt i skatteutskottet.

Beslutet togs i en lagstiftande församling, det högsta beslutade organet i Sverige. Bör man inte veta vilka beslut man tar?

– Jag kan självklart inte komma ihåg alla detaljer. Om du tror att alla 349 ledamöter är jätteinsatta i alla beslut så är du naiv. Då förstår du väldigt lite av riksdagsarbetet.

På frågan om varför det är okej när han röstar emot samma förslag svarar Alfsson förhållandevis rakt och ärligt:
– Det här är politik. När man får en chans att nita någon så gör man det .

Owe Nilsson jobbar som politisk reporter på TT och ger en utmärkt förklaring till varför oppositioner, oavsett färg, lägger såna här förslag:

Det ska tilläggas att det finns ett undantag som utreds i regeringens förslag:
Men samtidigt lämnar utredningen plats för ett undantag. Det gäller äktenskap med en eller flera EU-medborgare som är under 18 år. I till exempel Spanien och Österrike får 16-åringar gifta sig och att inte erkänna EU-medborgares äktenskap skulle bryta mot deras rätt till fri rörlighet, menar utredningen. Även därför reserverar sig regeringen för att invänta remissvar. Men man har inte tagit någon ställning till den slutgiltiga lagen, sa Hillevi Larsson (S) i onsdagens

Stötta vår verksamhet
  • 1.1K
    Delningar