Granskning

Riksdagspolitiker dömd till ett års fängelse även i hovrätten men får vara kvar som konsult hos SD

Written by Henrik Johansson

Den förre SD-riksdagsledamoten Anders Forsberg från Skara döms till ett års fängelse för grov förskingring även av Göta Hovrätt. Samtidigt kommer Forsberg inte behöva oroa sig nämnvärt om den privata ekonomin då Sverigedemokraterna utlovat en konsulttjänst åt honom redan efter tingsrättsdomen. 

Trots ett nytt vittne som skulle vittna till Forsbergs fördel så gör Göta Hovrätt inga väsentliga förändringar i Tingsrättens dom och Forsberg döms därför till fängelse i ett år för grov förskingring rapporterar Sveriges radio:

Forsberg åtalades för att ha plockat ut sammanlagt mer än en miljon kronor ur SD:s partikassa i Skaraborg.

Hovrätten ändrar tingsrättens dom enbart på vissa juridiska teknikaliteter.

Men även hovrätten anser att han ska dömas till ett års fängelse för grov förskingring.

När Forsberg fick frågan om anklagelserna för ganska precis två år sedan tillbakavisade han dem och påstod istället att allt handlade om en interna konflikter:

Anders Forsberg tillbakavisar anklagelserna och polisanmälan från Hanna Wigh.
Han känner ingen oro för vad en eventuell polisutredning kan komma fram till.

–  Våra revisorer har gått igenom bokföringen och inte hittat några större fel, och definitivt inget kriminellt, menar han.

Enligt honom är det grundlösa anklagelser, och han menar att en eventuell polisutredning kommer att visa detta.

Han anser att anmälan är en del av en pågående konflikt inom partiet i Skaraborg, där bland andra Hanna Wigh och Anders Forsberg hamnat på kollisionskurs.
Polisanmälan sker kort inför distriktets årsmöte som hålls i Skara på lördag, och han tror att anmälan också hänger ihop med årsmötet:

– Jag är föreslagen att sitta i styrelsen och det är uppenbart att det finns de som vill försöka lyfta bort mig från det förslaget.

Expo har också rapporterat om hur den före detta riksdagsledamoten Hanna Wigh blivit hotad av SD:s säkerhetsavdelning när hon försökt påtala Forsbergs förskingring:

Riksdagsledamoten Hanna Wigh delar den beskrivningen. Hon säger att hon själv blivit hotad med repressalier när hon efter Expos avslöjande i december kontaktade partiets säkerhetsansvariga, Bengt Malmberg, om fifflet.

– Jag ringde och pratade med säkerhetsansvariga Bengt Malmberg och frågade varför ingenting händer, varför de inte gör någonting och frågade om de försöker sopa händelsen under mattan. Då fick jag höra att jag skulle passa mig jävligt noga för att han vet saker om mig. Därför skulle jag tiga och vara tyst, säger Wigh till Expo.

Hanna Wigh upplever att partiet har velat lägga locket på.

– Det har varit starka påtryckningar inom partiet om att vi inte skulle gå vidare med någonting. Man har velat undvika en skandal antar jag. Jag har känt mig hotad.

Mattias Karlsson skrev efter tingsrättsdomen i ett sms till Expressen att SD avsåg att behålla Forsberg som konsult:

”Ja, mot bakgrund av att Anders besitter en unik kompetens och ett unikt nätverk inom landsbygds- och jordbrukssektorn, så har vi en överenskommelse om att vi under den närmaste tiden ska konsultera Anders vid behov och att han skall erhålla viss ersättning för detta”

 

 

 


Stötta vår verksamhet
  • 1.2K
    Delningar