Under dagen har den månatligen utfrågningen av statsminister Fredrik Reinfeldt gått av stapel. En av utfrågarna var SD:s Björn Söder som ställde frågan om det inte var dags att förbjuda tiggeri i Sverige, framförallt romskt tiggeri. Söder motiverade ett eventuellt förbud med att Rumänien, där många tiggare kommer ifrån, har låg arbetslöshet och fungerande vård. Det här fick Reinfeldt att reagera och ge ett svar som fick såväl partivänner som politiska motståndare att applådera:

Det här är inte första gången som Reinfeldt sätter en Sverigedemokrat på plats, under Husbyupploppen så försökte Jimmie Åkesson attackera Reinfeldt, men icke sa nicke:

Söders försök till att glorifiera Rumäniens levnadsstandard är det inte särskilt svårt att slå hål på, allt som behövs är att kika in på Wikipedia:

Under det tredje kvartalet 2011 var den totala månatliga genomsnittliga inkomsten 558 euro per hushåll (cirka 5 000 kr)[9]. Skillnaden mellan tätort och landsbygd är dock stor. Inkomsten är 36 procent högre i städer än på landsbygden (2009).

Omkring 10 procent av befolkningen uppskattas leva under fattigdomsgränsen[10] (2010). Av dessa lever 90 procent på landsbygden.

Hälften av befolkningen lever i ”materiell fattigdom”, vilket är ett mått som inte mäter inkomsten utan vilka resurser och tillgångar man har. Det är den högsta fattigdomssiffran i EU, vid sidan av Bulgarien.[11]

Tillgången till bostäder var tidigare dålig, men har förbättrats. Det är mycket dyrt att hyra och köpa bostäder, särskilt i Bukarest. I samband med att hyreslägenheter görs om till bostadsrätter har priserna ökat.

Kvaliteten på bostäderna varierar och många familjer är trångbodda. Många bostäder, särskilt på landsbygden, har problem med vattentillförsel, el och uppvärmning. Det är vanligt med elavbrott till och med i huvudstaden.[12][13] [14]