Granskning

Riksdagsledamot – jag äter bara kött från djur som inte skadats

Written by Henrik Johansson

Det är varken första eller sista gång vi på IRM tvingas att skriva om SD-politikers antiintellektuella, men framförallt, hycklande syn på halalkött. Här om dagen kunde vi avslöja hur SD:s riksdagsledamot uppmanade till bojkott av alla affärer som säljer halalkött:

imageVarför är då sådana här uppmaningar antiintellektuellt och hyckleri? Jo det får vi svar på när Fria Tidningen ringer Jacobsson och ifrågasätter hans bojkott. Frita tidningen inleder sin artikel, som många andra journalister tvingats göra, med att kontakta jordbruksverket, slaktaren, djurens rätt osv. Alla säger att halalslakten i Sverige skiljer sig på ett enda sätt mot den vanliga slakten och det är bönen:

Hur går då halalslakt till i Sverige? Faktum är att det inte finns någon skillnad mellan halalslakt och annan slakt mer än att djuret är vänt mot Mecka och att den som utför slakten är muslim och ber en bön i samband med slakten.

Därmed borde diskussionen vara slut och Jacobsson borde backa angående sin bojkott, men icke. Istället hänvisar Jacobsson till en youtubefilm han sett, och i den filmen hade inte djuret bedövats:

– Om du tittar på halalslakt tror jag att du förstår vad jag menar, djuret sprattlar och sparkar. Det är inte okej inom svensk djurhållning. Jag har sett på nätet hur halalslakt går till. Jag väljer att köpa svenskt kött för då vet jag att djuren har haft ett bra liv tills de slaktades.

Vad är det för filmer du har sett, vilka är dina källor?

– Det räcker att söka på halalslakt på nätet, på vilken Youtube-film som helst.

Men nu handlar det om ett svenskt företag som följer lagstiftningen och där enda skillnaden är att man ber en bön vid slakt.

– De säger det ja, men jag ser dem inte göra det, jag står inte där och tittar dem över axeln.

Så trots att företaget som Jacobsson manar till bojkott mot är granskat av både jordbruksverket och livsmedelsverket så duger inte kontrollen. Jacobsson ska själv titta slaktare över axeln, men bara när det gäller muslimer förstås, för när han får frågan om han bevakar annan slakt så var det inte så noga:

Gör du det på andra företag då?

– Nej, det gör jag inte.

– Över huvud taget så köper jag närproducerat och ser till att spendera pengarna lokalt så de hamnar i Sverige.

Det gör de om du handlar från ett svenskt halalföretag också. Handlar inte alltihop om att du försöker bojkotta islam?

– Nej, det har ingenting med det att göra, det har med djurhållning att göra.

Självklart har det med islam och muslimer att göra. Det är mer eller mindre omöjligt att tolka Jacobssons inkonsekventa uttalanden på något annat sätt. Trots att reportern konstaterar att djurhållningen är exakt lika i traditionell svensk slakt och svensk halalslakt så fortsätter han med en dåres envishet hänvisa just till djurhållning. Och till er som nu tänker ”MÄH de ber ju över djuret!!”, ja tror man inte på fullaste allvar att bönen är magisk så gör bönen absolut noll skillnad i ett djurhållningshänseende.

Intervjun avslutas med ett par bevingade ord:

När du lägger då kopplar ihop saker du sett på Youtube med ett helt annat företag, håller du inte med om att du ger en missvisande bild då?

– Jag väljer att inte chansa, jag väljer bort alla varor som kan ha skadat ett djur.

CK2AmHwW8AAV19F

 


Stötta vår verksamhet
  • 2.8K
    Delningar