Dumheter

Riksdagsledamot kartlägger meningsmotståndare i hemligt arkiv

Riksdagsledamoten Markus Wiechel, SD, har under en längre period kartlagt och registrerat politiska motståndare inom SD. Närmare bestämt den omtalade bunkerfalangen vars existens Sverigedemokraterna konsekvent förnekat. Det är Expressen som idag kan avslöja hemliga bandinspelningar med Wiechel där han erkänner att han upprättat ett arkiv med information om meningsmotståndare:

Wiechel berättar i bandat samtal

 

I det bandade samtalet, som Wiechel hade med en partikamrat för en tid sedan, berättar SD-ledamoten hur den så kallade bunkerfalangen blivit mer radikal.

 

Bunkerfalangen är den del av partiet som anses mer traditionellt nationalistisk än nuvarande partiledningen. Falangens främsta företrädare är förre partiledaren Mikael Jansson, den nu uteslutna SD-toppen i Göteborg Patrik Ehn och inte minst ungdomsförbundets ordförande Gustav Kasselstrand.

 

I samtalet med partikamraten oroar sig Markus Wiechel för bråket som uppstått mellan Jimmie Åkesson och Gustav Kasselstrand. Sedan berättar han om sitt arkiv:

 

WIECHEL: – Jag lovade att visa ett dokument som finns över ett arkiv om man säger så med allt som finns och jag ska göra det.

 

PARTIKAMRATEN: – Ett arkiv?

 

WIECHEL: – Med allt som bunkern håller på med, med Gustav i spetsen.

 

Han återkommer till ”arkivet” över bunkerfalangen senare under samtalet:

 

– Grejen är så här att jag har hur mycket som helst, i det så kallade arkivet.

 

Markus Wiechel berättar också hur ”fraktionsbildningen” i partiet är tydlig och att han ser ett reellt hot från bunkerfalangen och Gustav Kasselstrand.

 

– Gustav kommer att utmana Jimmie 2015, det är jag övertygad om.

Inte nog med att Wiechel kartlagt meningsmotståndare han har även upprättat speciella listor med omdömen om partikamrater. När Expressen når SD:s pressekreterare Martin Kinnunen är han som vanligt oförstående till anklagelserna och bandinspelningarna:

Partiets pressansvarige Martin Kinnunen säger om Markus Wiechels arkiv över motståndarna i partiet:

 

– Allt beror på vad man använder för uttryck och vad det egentligen handlar om. Frågar du Markus i dag så anser han inte att det handlar om ett arkiv.

 

Vad handlar det om då?

 

– Lösa anteckningar. Det är det som han gett till känna.

 

Han pratar ju om ett arkiv över allt som bunkerfalangen håller på med?

 

– Jag vet inte vad han pratar om. Det han sagt till mig är att det inte är ett korrekt ordval egentligen.

 

Har du kollat om Wiechel utrett om detta är förenligt med personuppgiftslagen?

 

– Det här har inget med personuppgiftslagen att göra. Det handlar om så pass lösa anteckningar.

 

Men han har också upprättat en lista över partikamrater i Östergötland och skrivit omdömen om dem, inte sällan negativa omdömen?

 

– Han har utvärderat de personresurser som finns i distriktet och försökt värdera dem. Bra egenskaper som finns och olika företrädare och saker som man kan förbättra, och så vidare. Jag har inget mer att säga om detta, säger Kinnunen.

 

Men Markus Wiechels kartläggning av politiska motståndare i det egna pariet kan, beroende på hur det är upplagt, strida mot personuppgiftslagen PUL.

 

– Om det är ett register som innehåller känsliga personuppgifter, till exempel politisk tillhörighet, så ställs högre krav. Då krävs som huvudregel samtycke av den registrerade, säger Catharina Fernquist, tillsynschef på Datainspektionen.

Det finns en undersökning gjord på människor som är konspiratoriskt lagda som visar att det även är samma personer som oftast tenderar att ge sig in i konspirationer. Vi skulle säga att det här fallet är ytterligare ett bevis på att den undersökningen stämmer.

Vi rekommenderar er att läsa hela artikeln på Expressen och döma själva hur många droppar vatten Kinnunens ord är värda.


Stötta vår verksamhet
  • 6
    Delningar