Granskning

Samnytt skröt om alla nya läsare – två dagar senare tigger de pengar pga ”dystert ekonomiskt läge”

Written by Henrik Johansson

Det är inte bara stora mediehus som har problem att finna finansiärer i det nya digitaliserade samhället. Nu ropar även den rasistiska bloggen Samnytt/Avpixlat på hjälp från sina följare. Något märkligt kan tyckas när Samnytts inte så ansvarige utgivare bara för ett par dagar sedan skröt om alla nya läsare de fått på grund av att riktig media börjat med betalväggar. 

Det var den 3 juni som Mats Dagerlind triumferande basunerade ut att Samnytt fått massor av nya läsare pga riktig medias betalväggar:

Men bara två dagar senare visade det sig att alla dessa nya läsare inte var speciellt donationsvilliga. I en artikel skriver Samnytt att de riskerar att tappa sin reporter ”Egor Putilov” om folk inte börjar att donera:

Dystert ekonomiskt läge för Samhällsnytt – nu ber vi läsarna om hjälp!

[…]

Viktigt att bibehålla stödet
Nu har en månad gått och tyvärr besannades våra farhågor om de donationer vi fick in förra månaden:

Donationerna jämfört med april är halverade

Det kan bero på att många av er helt enkelt gick in och gjorde en engångsdonation. Det var behövligt och vi är tacksamma för det, men för att planera och upprätthålla vår verksamhet långsiktigt behöver vi förutsägbara, det vill säga återkommande, intäkter som täcker upp förlusterna från reklamen.

Detta är viktigt för att inte förlora grävande journalister som Egor Putilov och för att kunna rekrytera fler duktiga medarbetare.

Huruvida pengarna verkligen kommer att gå till ”journalister” hos Samhällsnytt eller om de kommer gå till Kent Ekeroths egna skatteskulder som tidigare år förtäljer inte historien:

Pengarna som anonyma donatorer har satt över till den Sverigedemokratiske riksdagsledamoten Kent Ekeroths förening ”för Sverigevänliga intressen” har gått till att betala hans privata skatteskuld på över 100 000 kronor.

I måndags kom Skatteverkets besked. Kent Ekeroth får för tredje året i rad kvarskatt och upptaxeras med 241 332 kronor på grund av att han driver hatsajten avpixlat.info. I beslutet framkommer det att Ekeroth bland annat använt donationerna till att betala en personlig skatteskuld på nästan 130 000 kronor. Dessutom har han gjort uttag på ytterligare 171 000 kronor som han inte kan redovisa har gått till sajten.

– Pengarna har tagits ut, men vi har inte sett några underlag som visar att det har gått till avdragsgill verksamhet, säger Pia Karsten, kontorschef på Skatteverket i Malmö.

Avpixlat bytte namn till Samnytt 2017, men är i grunden samma redaktion med Ekeroth bakom spakarna.


Stötta vår verksamhet
  • 669
    Delningar