Okategoriserade

SD anmälda till Datainspektionen efter att ha snokat i sina politikers mejl

Sverigedemorkaterna anmäls till datainspektionen, det berättar Expo Idag. Anledningen är att partiets säkerhetsavdelning gått igenom en tidigare kommunpolitikers mejl. Det handlar om Martin Leman, nu utesluten, som valt att anmäla partiet.

Allan Jönsson, som är SD:s starke man i Bjuv, har kallat det mejlhanteringen för ”storebrorsfasoner”. När hela historien uppdagades för första gången försökte dock Björn Söder bedyra att partiet inte övervakar medlemmars eller förtroendevaldas mejl.

Nu blir dock partiet anmälda och det är upp till Datainspektionen att avgöra huruvida det som hänt är olagligt eller ej:

Man kan ha brutit mot personuppgiftslagen och bli skadeståndsskyldig. I det här fallet är partiet ansvarigt om man har gjort en otillåten kontroll. Sedan kan man titta på det här med dataintrång. Jag tror att man mycket väl skulle kunna landa i det. Ett riksdagsparti har inte nödvändigtvis rätt att ha åtkomst till en e-post även om partiet tillhandahåller datautrustningen. Då kan det handla om ett otillbörligt intrång, säger Oskar Öhrström.  (Jurist på Datainspektionen)

 

I en tid då gräsrötterna och lokala röster börjar muttra över partiets dubbla måttstockar och särbehandling av olika företrädare, är det kanske inte superbra att SD drabbas av detta. Eller ja, det är förstås inte bra för dem. För oss är det kanske positivt då det troligtvis bidrar till den redan spända stämningen. Inte för att vi på något sätt vill vara skadeglada eller så…

 

 


Stötta vår verksamhet