Granskning

SD-topp anmäld för våldtäkt – försöker SD mörka?

Det går inte alltid så bra för Sverigedemokraterna när de reser till Almedalsveckan. Förra året bestod skandalen av att stugan där några företrädare bott blev vandaliserad – något de själva skyller på att någon försökt sabotera för dem, men som vi kallar för ”kissgate”. Nu har dock något betydligt allvarligare hänt.

Aftonbladet berättar idag om att en ledande företrädare för SD blivit polisanmäld för våldtäkt av en yngre partikamrat i Visby, under Almedalsveckan. Aftonbladet kan också berätta följande:

Den utpekade mannen har i många år varit en av de ledande personerna i partiet. Men efter polisanmälan har han blivit av med alla sina förtroendeuppdrag och i hemlighet rensats bort från SD:s hemsidor. […] Den 8 juli fanns fortfarande mannens namn på en av partiets hemsidor. Sju dagar senare syntes det inte längre några spår av varken honom eller hans viktiga uppdrag som redan har gått till en annan person i SD.

Vi kan förstås inte låta bli att reagera över att SD-mannen blir bortrensad i hemlighet på det sättet, särskilt då han inte blivit dömd. Vi kan, precis som alla andra, inte ta någon ställning i frågan men en princip som brukar gälla i sådana här fall är väl ändå ”Oskyldig till motsatsen bevisats”? Ska vi ta det här som ett tecken på att partiledningen har större insyn i händelsen än vad man egentligen kunnat räkna med? Eller försöker de på något märkligt sätt försöka undvika att skandalen blir desto större?

Vad som egentligen har hänt får vi veta först när polisens undersökningar är genomförda och efter en eventuell rättegång. Men när SD försöker mörka på det här sättet, då tycker iallafall vi att det osar unket. Dessutom öppnar det förstås för möjligheten att mannen ifråga blir, så att säga, avslöjad. Den uppmärksamme kan trots allt ha lagt märke till vad som har hänt och vem som helt plötsligt fått nya uppdrag inom partiet.

Som sagt har vi ingen anledning att betvivla kvinnans historia och en anmälan för våldtäkt är såpass psykiskt påfrestande att vi har svårt att tro att det är en lögn. Men hur SD-ledningen kan vara så säkra på mannens skuld, det är en annan fråga.


Stötta vår verksamhet
  • 41
    Delningar