Granskning

SD försvarar politiker som hyllar diktator – han tycker mest att diktatorns fru är snygg

Written by Henrik Johansson

Under torsdagen kunde IRM avslöja att SD-politikern Paul Cederholm under minst ett halvår okritiskt hyllat Syriens diktator Bashar al-Assad. Partiet slår nu ifrån sig delar av kritiken och menar att Cederholm mest tyckt att diktatorns fru, Asma Al-Assad, är attraktiv.

Det är i en intervju med Sveriges radio som länsordförande för SD Blekinge, Björn Tenland Nurhadi, säger att det mesta handlar om att diktatorns fru är snygg:

– Jag kommer att tala med Paul om hur viktigt det är att kolla källorna och prata om hur han kommer agera i framtiden på nätet, säger Björn Tenland Nurhadi.

Han är kritisk till Paul Cederholms Facebook-inlägg. Samtidigt påpekar han att många av inläggen kan handla om att Cederholm tycker att Bashar Al-Assads fru, Asma Al-Assad, är attraktiv.

Att Cederholm fortsätt sprida statlig propaganda från Syrien direkt efter vårt avslöjande är dock inget som kritiseras eller ifrågasätts. Vi fick däremot en intervju med Christopher Larsson, Cedeholms ordförande, under Almedalen och han säger sig ha sett hur sin kollega stöttat Assad, men inte vetat om att Assad var en diktator:

Hur ställer du dig till att din kollega stöttar en diktator? 

-Jag känner ju inte till hans bakgrundsfakta, jag är ju kommunpolitiker.

Men du måste ju veta vem Assad är? 

-Det är klart att jag vet vem Assad är, men jag känner inte till hur han styrt sitt land.

Han är en diktator. 

-Ja den ena sidan säger diktator och den andra något annat, jag kan faktiskt inte det där.

Men det är ju också såhär Christopher, du har ju suttit och kommenterat på de här statusarna, han har ju hållit på såhär i ett halvår. Du vet ju att han stöttat Assad, det är ju ingen hemlighet? 

-Jag vet att Paul har stöttat Assad under en längre period.

Och det är inget du ser som ett problem? 

-Jag kan inte lägga någon värdering i det. Jag brukar lägga upp lite amerikanska flaggor på hans statusar för att retas. Det tycker jag är jätteroligt för att han blir arg. Jag retar min kompis Paul. Men jag är inte insatt i den delen av politiken.

En person som inte är lika imponerad över Cederholms okritiska stöd till den syriske diktatorn är statsvetaren Ulf Bjereld:

– Det råder inget som helst tvivel om att Assad bär ett tungt politiskt och personligt ansvar för det våld och de flagranta brott mot mänskliga rättigheter som präglar situationen i Syrien i dag, säger han.

– Jag vet inte om Paul Cederholms kommentarer är en följd av sällsynt dåligt omdöme eller en total brist på elementär källkritik. Men jag har svårt att se hur han med bevarat förtroende skulle kunna behålla sina politiska uppdrag, fortsätter Ulf Bjereld.


Stöd gärna vår granskning av SD och vårt kampanjmaskineri!

Bank-giro: 478-2470 (Swedbank)
Swish: 123 421 27 59

Eller bli månadsgivare på: Patreon.com/irm


Stötta vår verksamhet
  • 893
    Delningar