Granskning

SD höll inte vad de lovade om att stoppa öppna listor

Efter valet 2014 uppdagades det att oönskade element kuppat sig in på SD:s mandat via partiets öppna listor. Björn Söder beklagade, samt förklarade att trots att de inte kunde lösa problemet då, så kunde de garantera att listorna skulle vara stängda inför valet 2018. Så här med facit i hand visar det sig dock att ett flertal kommuners listor öppnats, och att Söders text tagits bort från hemsidan.

På grund av beslutet att lämna listorna öppna 2014 kom ett flertal oönskade element, däribland ett antal nazister, in i kommunfullmäktige runt om i landet på SD:s mandat. SD skrev en nyhet om det på sin hemsida och förklarade att de inte stod bakom metoden, och Björn Söder citerades så här:

Som ett parti i kraftig tillväxt har det tyvärr inte varit möjligt att låsa listorna i alla kommuner redan i april vilket hade krävts för att försäkra sig mot sådana här metoder. Inför valet 2018 träder ny lagstiftning i kraft vilket innebär att detta inte kommer kunna upprepas i fortsättningen.

Hela inlägget, nu spårlöst borta från sd.se utan någon kommentar, kan ni läsa i bilden.

Så hur blev det? Jo, inför valet 2018 valde man, trots tidigare uttalanden, att öppna upp vissa listor i kommuner där man inte kunde fylla alla stolar med egna politiker. Bland annat öppnade man listorna i Rättviks och Leksands kommun, rapporterar Dalarnas Tidningar. Detta kan anses extra anmärkningsvärt, med tanke på att Nordiska Motståndsrörelsen, som tidigare haft nazister på SD-stolar, har sitt starkaste fäste i Dalarna.

I Jönköping, en SD-region så galen att vi tillägnat den en egen sammanfattning, fanns också öppna listor i år. En granskning av de 40 senaste anmälda till de öppna listorna i regionen, gjord av P4 Jönköping, visade att fem av de 40 var dömda för brott. Det handlade om bland annat olovlig körning, ringa narkotikabrott, misshandel, djurplågeri och olaga hot, enligt Sveriges Radio.

Även i Olofström har det redan rapporterats om dömda brottslingar på SD:s listor. SVT rapporterar om att Niklas Nyström, en kandidat som inte godkändes av partiet på grund av domar för att bland annat ha haft en knarkgömma i sin bostad, kommit in via partiets lista.

Samuel Godrén, gruppledare för Sverigedemokraterna i Jönköpings län (och somalie-kritiker), säger så här när han tillfrågas om de kriminella listkandidaterna:

Om nu någon av de här blir invalda, så är det ju inte lämpligt utan då får vi agera och försöka få dem att lämna sina platser då.

Jättebra idé, Samuel. Om det inte vore för det enkla faktum att när någon väl blivit invald som vilde så kan ni inte på parlamentarisk väg förmå dem att ge upp sin plats i kommunfullmäktige. Precis som det stod på SD:s hemsida efter förra valet, då Söder lovade att inga öppna listor skulle ställa till problem efter 2018:

Under valet 2018 kommer inte detta längre vara möjligt men som valsystemet är utformat idag kan Sverigedemokraterna inte påverka situationen.

Tänk ändå, vad minnet verkar vara kort hos Sverigedemokraterna. För vi ska väl inte börja tro att de inte bryr sig om vilka galningar som företräder dem?


Stötta vår verksamhet
  • 496
    Delningar