Granskning

SD-hyllad sajt lägger upp video med sexövergrepp. Hets mot folkgrupp? *Uppdaterat*

Written by Anny Berglin

I det inlägg vi publicerade tidigare idag kunde vi läsa Sverigedemokraterna Upplands Väsby hylla Avpixlat som de kallade för ”oberoende fria medier”. De är inte ensamma bland Sverigedemokrater om att hålla Avpixlat kärt och det finns många kopplingar. Flera av deras skribenter är Sverigedemokrater. Det är den sida Sverigedemokrater främst länkar till på sina lokalsidor. Men den tydligaste kopplingen är förstås att riksdagsledamot Kent Ekeroth har kallat sidan för sitt ”eget projekt och initiativ”. Han utlånar även sitt bankgiro för att sidan ska kunna finansieras.

Nu undrar ni förstås varför vi skriver om Avpixlat? Jo, för idag har Avpixlat gått över en gräns som en gång för alla visar dess sanna syfte. Med rubriken ”Muslimska invandrarungdomars rätta ansikte” har man lagt ut en video med en ung tjej som  tvingas utföra sexuella tjänster på tre unga killar. Under videon har man skrivit:

Den senaste journalistiska trenden är som bekant att lägga ut mobilfilmade klipp där personer i påverkat tillstånd uppför sig illa och sedan hävda att klippen visar inte bara de enskilda personernas utan hela den grupp de tillhör “rätta ansikte”. Vi hakar förstås på den trend som Expressen initierat och publicerar ett klipp som analogt med Expressens logik visar muslimska invandrarungdomars rätta ansikte.

Med någon slags logik baserat i att riksdagspartier inte ska granskas av medier så väljer alltså Avpixlat att lägga ut en video som inte bara är oerhört förnedrande för offret, utan som bara kan ses som grovt rasistisk hatpropaganda. Vi på IRM har tittat på klippet, något vi inte rekommenderar våra läsare att göra av respekt för den till synes berusade unga kvinna som är med, och ingenting i filmen verkar avslöja vilken religion de unga männen har. Även om religion skulle nämnas i klippet så är det en viss skillnad på att generalisera ett parti utifrån dess företrädare och hur partiet hanterar en given situation, jämfört med att döma varenda muslimsk ungdom i hela världen utifrån tre stycken sexförbrytare.

Avpixlat väljer alltså att göra sin egen tolkning av klippet för att hetsa mot just muslimer och här talar Avpixlat inte heller om islam i svepande termer, eller om islamister, utan det är specifikt uttalat ”muslimska ungdomar” de vill smutskasta. Hela gruppen muslimska ungdomar. Nu måste man vara blind för att förneka att Avpixlat är en hatsajt utan dess like, som producerar rasistisk propaganda – och stöds av Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna som är ett riksdagsparti.  Ett parti med mycket makt. Ett parti vars ledare Jimmie Åkesson har uttryckt sig på följande sätt om Avpixlat: ”Många av våra väljare anser att man uttrycker sanningar där som andra medier inte gör, och det tycker jag är väldigt bra.”
Är inte det här skrämmande och djupt obehagligt, då är det nog inget som är det.

Vi väljer att lägga in en skärmdump då vi inte vill länka till själva sidan. Filmen vill vi helt undvika att publicera bilder ur, även om vi skulle censurera dem, av respekt för personlig integritet och helt vanlig mänsklig respekt.

——————————————————————————————-

*UPPDATERING*

Avpixlat har nu redigerat rubriken och uppdaterat med en ursäkt för sitt vidriga beteende:

Rubriken före redigering

Rubriken efter redigering

Nu har alltså Avpixlat lagt till ett frågetecken för att förminska sitt agerade. Man har även lagt till följande text:

Somliga läsare har bett oss pixla offrets ansikte. vi har tyvärr inga tekniska resurser för sådant och vi gjorde bedömningen att de korta sekvenser då ansiktet skymtar är så suddiga och skakiga att de svårligen kan bidra till identifiering.

Avpixlat motiverar alltså sin publicering med att man inte har resurser och att det är SVÅRT att identifiera tjejen i filmen….

Vidrigt…..

——————————————————————————————-

*UPPDATERING 2*
Avpixlat har nu, troligtvis på grund av stora påtryckningar, valt att ta bort klippet från sin hemsida. Det är förstås väldigt bra men de har knappast lärt sig något, för istället för videon har man lagt upp följande bild:

En ursäkt till brottsoffret kanske vore på sin plats, för även om det är lätt att vara efterklok är förstås skadan redan skedd. Avpixlat la ut bilder på ett sexuellt övergrepp utan minsta tanke på offrets känslor. Allt för att vinna billiga, rasistiska poäng. Vi skrev det i förra uppdateringen, vi skriver det igen: Vidrigt.

Inlägget är redigerat av flera i redaktionen.


Stötta vår verksamhet
  • 18
    Delningar