Dumheter

SD lurar till sig skattebetalarnas pengar *Uppdaterad*

Igår kunde man läsa på Nyheter24 om att Sverigedemokraterna har lurat till sig pengar genom att skapa en SDU-förening som… inte finns.

”Mellan 2004 och 2010 har pengar från Helsingborgs kommun gått raka vägen till ett obefintligt SDU. Därefter fortsatte utbetalningarna till ett då nystartat SDU Helsingborg – trots att ungdomsförbundet inte över huvud taget uppfyllde kriterierna för att få bidrag.

Totalt handlar det om 885 452 kronor som SD genom åren tillskansat sig från Helsingborgs stad.”

Kan det bli mycket värre? Jodå, det kan det alltid när det handlar om Sverigedemokraterna:

”Och från partiledningens sida har partisekreteraren Björn Söder fått veta vad som hänt – utan att se till att utbetalningarna stoppas.”

Vi pratar alltså om partisekreteraren Söder som klagat på att statsministern är nonchalant. Självfallet är det lätt att tycka att det är rätt nonchalant att lura till sig skattepengar också. Vi vill även passa på att påminna om några framstående Sverigedemokraters tidigare uttalanden:

”Jag vill påminna om att vårt svenska välfärdssystem bygger på principen att vi bidrar efter förmåga och får efter behov.” /Richard Jomshof
”Oseriöst påstå att SD företräder bidragslinjen” /Erik Almqvist
”De borde ha lite bättre kontroll. På nåt sätt känns det som om man inte ens har tittat på det man beviljat bidrag till. ” /Björn Söder
”Det är inte rimligt att ha en gräns på vad som kan definieras som bidragsbrott, utan vid felaktiga uppgifter i syfte att tillskansa sig bidrag ska man som bidragstagare vara återbetalningsskyldig, och ansvarig myndighet ska utreda om ett brott begåtts oavsett summa.” /Erik Almqvist, Kent Ekeroth

Och till slut ett utdrag ur SD:s principprogram, rörande ekonomi:

”Ett varsamt hanterande av de gemensamma, ekonomiska resurserna är en viktig och naturlig del av den sverigedemokratiska förvaltarskapstanken.”

Särskilt varsamt är det nu inte att lura till sig pengar. Eller som Helsingborgs Stads kanslidirektör uttrycker det:

”Om de har vilselett oss är det en juridisk process. Det här är synnerligen allvarligt om vi blivit lurade på det sättet.”

*Uppdatering*

Det tog inte särskilt lång tid för SD att skicka ut ett pressmeddelande där de kommenterar ”de felaktiga utbetalningarna av Helsingborgs stad till ungdomsförbunden”. Eller bidragsfusket, som vi andra väljer att kalla det.

I pressmeddelandet så hävdar de att Nyheter24:s artiklar (Ja, alla artiklar  tydligen) består av felaktigheter och att ”samtliga personer som figurerat i den här nättidning [sic] idag upplever sig som felciterade”. Vi har förstås svårt att tro att alla som någonsin medverkat på något sätt i Nyheter24:s artiklar skulle uppleva sig felciterade, så vi gissar att detta enbart står för Sverigedemokrater. De verkar överlag vara väldigt kritiskt inställda till N24, vilket de bekräftar genom att skriva: ”På grund av dessa arbetsmetoder vägrar de allra flesta sverigedemokrater inklusive riksorganisationens presstjänst att tillhandahålla regelrätta intervjuer med N24. ”

Vidare i pressmeddelandet gör man föga för att dementera att felaktiga utbetalningar (bidragsfusk) faktiskt har skett. Istället försöker man sig på det gamla knepet att skylla på någon annan. I detta fall på SSU och Ung Vänster som man påstår ha gjort exakt samma sak. Detta rättfärdigar dock inte SDU:s beteende på något sätt, vilket Nyheter24 kommenterar i en artikel idag:

”I resten av pressmeddelandet medger man i princip alla de sakförhållanden vi redovisar i våra artiklar, vilket gör utskicket ännu märkligare. Den stora skillnaden är att man upptäckt att fler partier gjort fel. Utmärkt att detta kommer upp till ytan, förstås, men det gör inte SD och SDU mindre ansvariga för det de själva gör.”

SD, och SDU, hade här en möjlighet att visa ödmjukhet och ånger inför de misstag som begåtts. Istället försöker de lägga skuldbördan på Helsingborg stad, Nyheter24 och andra ungdomsförbund. Man kan kalla beteendet för många saker, några exempel är: fegt, ryggradslöst och typiskt Sverigedemokratiskt.


Stötta vår verksamhet