Dumheter

SD-man föreslår diskriminerande åtgärd

Sverigedemokraten Lars-Anders Espert, ledamot i regionfullmäktige, har kommit med en minst sagt… kreativ idé. Han tycker att man ska få förtur till bostäder via Burlövsbostäder om man har arbete i kommunen eller har varit skriven där länge. Eller som han själv säger till Sydsvenskan:

 I stället för att människor från Afrika och Asien ska gå före.

Problemet med bostadsbrist i Burlöv är stor och drabbar enligt Espert främst ungdomar som istället väljer att flytta från kommunen. Espert är själv ledamot i styrelsen för Burlövsbostäder och man kan därför lätt tro att han vet vad han pratar om. Visar sig dock att det inte riktigt är så det är, då hans förslag för det första troligtvis bryter mot diskrimineringslagen. För det andra bygger det på… osanning. Det är nämligen inte så att personer från Afrika och Asien idag går före i bostadskön. Däremot reserveras ett antal lägenheter varje år för personer mellan 18 och 25 år. Ungdomar, alltså.

Sara Stenberg, jurist hos diskrimineringsombudsmannen (som SD vill avskaffa) kommenterar det hela så här:

Om en regel särskilt drabbar personer med till exempel viss etnisk tillhörighet kan det vara diskriminering. Men vi har aldrig prövat ett ärende som detta.

Nej, det förvånar oss faktiskt inte. Det är ett förslag som vem som helst, med lite eftertanke, skulle förstå är ogenomförbart, diskriminerande och har rasistiska undertoner. Ja, alla utom en sverigedemokrat då. Tydligen.


Stötta vår verksamhet