Oleg Datsishin är regionalpolitikern som vi rapporterat om allt för ofta. Enligt Datsishin får hotade personer skylla sig själva, han efterlyser konstruktiv debatt samtidigt som han kallar invandrare för blattar och skäggbarn.  Nu har Datsishin varit i farten igen. Expo idagavslöjar att Datsishin gått i taket när han fått information om Ungersk krigsförbrytare avslöjats av Svensk forskare. Vår första tanke är att Datsishin riktar kritik eller ilska mot krigsförbrytaren, men nej. Istället kritiserar Datsishin forskaren och forskningen:

– De länder som är inblandade i Förintelsen kan väl forska som de vill. Men jag tycker inte att svenska skattebetalare ska finansiera att forskare jagar krigsförbrytare så långt tillbaka i tiden, säger Datsishin till Expo Idag.

Inte nog med att Datsishin har stora problem med att svenska forskare lyckats spåra krigsförbrytare så kan man vidare läsa att Datsishin stödjer det högerextrema partiet Svoboda:

Datsishin stöder också det högerextrema partiet Svoboda, ett parti som hyllar gamla ukrainska krigsförbrytare som hjältar och som för en öppet antisemitisk retorik. Oleg Datsishin gratulerade partiet och dess inträde i parlamentet på Facebook. Till Expo Idag säger Datsishin att Svoboda är en frisk fläkt som bekämpar korruptionen i Ukraina. – Jag gillar dem. De är det sista alternativet till det korrumperade systemet. Svoboda är ett nationalistiskt ganska konservativt parti. De har varit lite kontroversiella eftersom företrädare gjort olika uttalanden om olika saker, säger han. Chefsideologen i Svoboda har kallat Förintelsen för ”den europeiska civilisationens guldålder”. Svobodas partiledare Oleh Tyahnybok har uppmärksammats för flera antisemitiska uttalanden. Bland annat skrev han 2005 under ett brev till den dåvarande presidenten där han krävde att ”den judiska organiserade brottsligheten ska utredas”.

Vi på IRM rekommenderar varmast att ni läser hela artikeln på Expo idag. En annan rekommendation/fråga riktar vi mot Jimmie Åkesson. Är det inte hög tid att använda sig av den så kallade ”nolltoleransen” Jimmie? IRM tror att vi och våra läsare är rörande överens om att en avgångsvakt är long overdue.

*Uppdatering*

Det verkar som Åkesson och kompani tillslut fattat sitt förnuft till fånga och öppnar ett uteslutninsgärende mot Datsishin. Till Expo idag säger Kinnunen:

– Vi har tagit del av er artikel och det Datsishin säger framstår som märkligt. Han kommer att utredas av medlemsutskottet, säger Martin Kinnunen, pressekreterare för Sverigedemokraterna. Martin Kinnunen ställer sig frågande till varför Datsishin ifrågasätter just forskning om Förintelsen. – Vi lägger oss inte i vad universiteten forskar om. Vi har alltid haft en forskning i Sverige om vad som sker i andra länder, vilket är naturligt. Så då undrar man varför han reagerar på just den forskningen, säger Kinnunen. […]

Oleg Datsishin är kritisk till att partiet väljer att öppna ett uteslutningsärende mot honom. Han säger att Sverigedemokraternas partistyrelse inte kontaktat honom om först. – Jag tycker att man måste kontakta mig först och inte bara bygga ett ärende på en artikel. Jag borde ha fått chansen att förklara mig tidigare, säger han. Datsishin menar att han missförståtts och säger att han inte tror att han kommer att bli utesluten när han fått förklara sig.
Vi på IRM vill passa på att framföra våra gratulationer till SD för att äntligen lyckats använt sig av den så kallade ”nolltoleransen”
Det tog ju bara 78964 artiklar innan man agerade. Nästa gång kanske det bara tar 78960 artiklar innan man agerar.