Granskning

SD-man i Göteborgsregionen åtalad på över 30 punkter för grov kvinnofridskränkning

En SD-politiker verksam inom kommunfullmäktige i en av kommunerna i Göteborgsregionen misstänks för att under flera års tid ha kränkt och misshandlat sin flickvän. Över 30 händelser listas i åtalet, en del av dem under tiden då hon var gravid.

De överträdelser mannen ska ha gjort sig skyldig till innefattar bland annat misshandel, olaga hot, ofredande, olaga frihetsberövande, brytande av posthemlighet, sexuellt ofredande, olaga tvång samt skadegörelse. En del av våldet ska dessutom ha förekommit under tiden då kvinnan var gravid med deras gemensamma barn.

Vid ett tillfälle efter födseln ska mannen ha brutit sig in i kvinnans hem för att där skada henne. Han anklagas också för att vid ett flertal tillfällen ha knuffat, sparkat och tagit stryptag på kvinnan, och för att ha utsatt henne för verbal misshandel.

I förundersökningen finns, förutom skärmdumpar på parets SMS-konversationer och dokumenterade skador, även foton och filmer som den åtalade själv tagit med sin mobiltelefon.

”Det är filmer som han själv filmat och som han velat att vi skulle plocka fram för att han vill visa hur konstigt hon beter sig. Men jag menar tvärtom att filmerna visar hur hjärtlöst han har betett sig mot henne” säger åklagare Robert Beckard till Expressen.

Mannen sitter häktad sedan slutet av förra året och nekar till att ha slagit och hotat kvinnan. Han menar enligt åklagaren att alla gånger som beskrivs har han varit fysisk i självförsvar.

SD:s distriktsordförande i det område där mannen är verksam säger så här till SVT Nyheter Väst:

 

”I dagsläget företräder han inte oss för han sitter inlåst. Skulle han bli utsläppt får vi ta en diskussion med honom och säga att det inte är lämpligt att han företräder oss i väntan på rättegång. Blir han dömd ska han absolut aldrig mer företräda oss.”

Det här väcker ju frågan om en person kan anses inte företräda partiet sekunden hen är bakom en låst dörr. Också ett par frågor om huruvida distriktsordföranden tagit del av förundersökningen. För, oavsett om mannen blir dömd eller inte är det ingen vidare trevlig läsning.

Källa: Polisen.


Stötta vår verksamhet
  • 1.6K
    Delningar