SD:s gruppledare i Västerås John Bergström hotas av uteslutning efter anklagelser om att han köpt röster inför Västmanland-Dalarna distrikts årsmöte. Fler källor inom SD bekräftar till VLT.se att det öppnas ett uteslutningsärende mot Bergström. Enligt VLT.se ska skälen vara följande:

* Misstankar om att han inför distriktet Västmanland-Dalarnas årsmöte betalade medlemsavgifterna för minst åtta nya medlemmar, för att på så sätt försäkra sig om en önskvärd utgång i stämmovalet.

Inbetalningarna ska ha gjorts via Forex, och de har enligt uppgiftslämnarna kunnat spåras till Bergströms ex-fru.

* Misstankar om att han systematiskt kartlagt antagonister inom partiet genom att spela in samtal med dem och mellan dem.

* Misstankar om att han under pseudonym ska ha uttalat sig kränkande om partifunktionärer på nätforumet Flashback.

Det är inte första gången anklagelser om att företrädare köpt röster inom SD. Tidigare har även Runar Filper från SD-Värmland anklagats, men efter en utredning – som man ej ville redovisa – menade SD:s ledning att det bara handlat om ”påståenden”.

Det är heller inte första gången John Bergström vart i hetluften. Tidigare har det varit minst sagt oklart om Bergström i huvudtaget bodde i Västerås, men efter en snabb skilsmässa och nytt giftermål med en partikamrat så var den saken ur världen. Ja, förutom att ingen granne sett till honom på den nya adressen i Västerås. Grannarna till exfrun i Stockholm såg honom däremot lite titt som tätt och trodde att han fortfarande bodde kvar där med sin familj. Att Bergström även fått ett till barn med exfrun såg han inga konstigheter med:

– Jag arbetar i Stockholm som många västeråsare och pendlar. Det är inte så konstigt att man bor på en plats och arbetar på en annan plats. Sedan att man har barn på en annan plats är vardagsmat i dagens Sverige, säger John Bergström.

Boendesituationen blir inte mindre märklig när Bergström tre månader efter giftermålet med partikamraten byter boende igen. Då ”flyttar” nämligen Bergström ihop med en ”anonym” man i Västerås. När VLT når denne ”anonyme” man får de följande till svar:

– Han bor här. Jag bor här. Jag hyr ett rum av honom. Vad är det för konstigt med det?

Att det skulle kunna vara tal om ett skenäktenskap för att rädda Bergströms mandat i Västerås vill vi inte spekulera i. Vi vill även instämma i den ”anonyme” mannens uttalande om att ingenting är konstigt med Bergströms boendesituation.

Inte alls.

Nada.

Move along nothing to see here…

*Uppdatering*

SD:s pressekreterare Martin Kinnunen uttalar sig till Sverigesradio eller snarare försöker att undvika att uttala sig i fallet Bergström:

Men partiet centralt vill varken bekräfta eller dementera att en utredning pågår.

– Det kan vara så att någon person har gjort något offentligt, och då ställer man frågan till partiet om hur man ser på detta. Då finns det ett allmänintresse kring detta, säger Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen.

– Vad gäller John Bergström så har vi inte fått någon fråga om något som skett eller sagts i fullmäktige eller något som han skrivit på sin blogg eller fört fram politiskt i media. Det finns ingen händelse som föranleder ett allmänintresse, säger Martin Kinnunen.

Vi hittade en liten film som verkligen sätter orden på cirkus Bergström: