Okategoriserade

SD Mölndal publicerar rena lögner om flyktinginvandring

Peter Bjellheim, Sverigedemokraterna i Mölndal, har skrivit en insändare som refuserats av Mölndals-Posten. Vi förstår tidningens beslut, då insändaren kräller av faktafel. Texten handlar, föga förvånande, om invandring. Just i detta fall om ensamkommande flyktingbarn. Insändaren sägs vara ett försök att beskriva ”invandringens konsekvenser” men Bjellheim borde göra sin läxa bättre. Den första missen gör han när skriver om ensamkommande flyktingbarns ålder:

Det som förr kallats ”ensamkommande flyktingbarn” kallas nu ensamkommande barn och ungdomar. I Sverige kontrolleras inte åldern. I Norge och Danmark finns det däremot undersökningar som visar att ca 50-70 % av de ensamkommande ”barnen” är över 18 år. Inga undersökningar visar att det skulle vara annorlunda i Sverige.

Den här utbredda okunskapen om ålderstester har vi skrivit om tidigare, vi tänker alltså inte gå in på det djupare nu utan hänvisar istället till det inlägget.
Bjellheim fortsätter sedan med att sprida lite lögner om anhöriginvandring:

Det kallas ”ensamkommande”. Med det menas inte att personen i fråga inte har någon släkt utan att vederbörande kommer hit ensam. Den 28 november kunde vi också läsa att de som kommer hit har ”förväntningar på sig från släkten i hemlandet att lyckas”. Så är det säkert! Det normala är att släkten kommer efter när den först hitkomna erhållit permanent uppehållstillstånd. Det anses vara en mänsklig rättighet att kunna återförenas i Sverige.

Ska vi då kika lite på Migrationsverkets statistik från 2011, just när det gäller anhöriginvandring kopplat till ensamkommande flyktingbarn? Klart vi ska det, då vi är noga med att kolla upp källor innan vi påstår saker:

Under åren 2007–2011 beviljades totalt 6 109 ensamkommande barn/ungdomar permanenta uppehållstillstånd. Under samma period har 1 487 personer (föräldrar och syskon) beviljats uppehållstillstånd på anknytning till ett ensamkommande barn.

Att påstå att det är ”det normala” att ensamkommande flyktingbarn återförenas med sin släkt i Sverige när de fått permanent uppehållstillstånd är alltså felaktigt. Hittepå. Inkorrekt. Bjellheim nämner en gång till att anhöriginvandringen kopplad till ensamkommande skulle vara ett jättestort problem, när han ondgör sig över att kommunen tar över försörjningsansvaret efter att den ensamkommande har fyllt 21 år:

Och inte bara för de hitkomna ungdomarna utan också för många av dess anhöriga.

Hade Bjellheim påstått bara en gång att ensamkommande i stor utsträckning återförenas med anhöriga i Sverige så hade vi kunnat ta det som ett slarvfel. Att han flertalet gånger påstår samma sak låter dock påskina att han helt enkelt inte är påläst, eller att han med uppsåt vill sprida myter om flyktinginvandring. En sak är dock väldigt säker: Det är inte särskilt konstigt att insändaren blev refuserad. Det märkliga är kanske att SD Mölndal valde att publicera ett så faktafattigt stycke text på sin hemsida istället.


Stötta vår verksamhet
  • 3
    Delningar