Granskning

SD-politiker avgår på grund av senaste tidens uteslutningar

Nu skördar Patrik Ehn affären sitt första offer. Det är kommunpolitikern Bertil Andersson från SD Hörby som fått nog av partiets toppstyrning och alla uteslutningar. När vi når Andersson är han uppgiven och tycker att partiet slår sönder det lokala engagemanget genom att toppstyra avdelningar:

Varför lämnar du Sverigedemokraterna?

-För att man håller på att utesluta duktiga politiker hela tiden.

Du menar Patrik Ehn?

-Ja, men också andra duktiga politiker här nere i Hörby. Man utesluter folk på löpande band. Hela partiet är toppstyrt.

Hur menar du då?

-Till exempel går distriktsstyrelsen in och styr kommunerna. Kommunerna har ingen suveränitet(självbestämmande).

-Jag satt i valberedningen här i Hörby och tog fram en lista med nominerade för diverse platser i styrelsen. Allt var enligt reglerna, men distriktsstyrelsen förkastade listan med motiveringen att det var fel personer och lade fram en egen lista.

Va?

-Ja. Jag kände mig överkörd. Innan valet hade vi haft interna slitningar här i Hörby och mina nomineringar var en blandning av de olika falangerna i kommunen. Detta för att få lite balans i styrelsen. Men det tyckte inte distriktet om. Distriktsstyrelsen hade redan bestämt sig för vilka som skulle sitta i styrelsen. Hela SD Hörby splittrades på grund av detta.
2013 skulle bli året där vi redde ut våra interna problem och det hade nog fungerat om inte distriktsstyrelsen kommit och lagt sig i. Nu är det knappt någon kvar här i föreningen.

Protesterade ni inte?

-Visst gjorde vi det. Men det hela gick till röstning och då blev det oavgjort. Det var då man använde en Läkerol-ask som lott samtidigt som man höll händerna bakom ryggen. Jag såg ju inte händerna och vet inte om det hela gick schyst till.

-Det är så tråkigt när man dödar lokalt engagemang genom toppstyrning.

****************************************************

Att Sverigedemokraterna blir kritiserade för toppstyre är mer regel än undantag och med tanke på den senaste tidens händelser är det här förmodligen bara början.

Mer läsning om toppstyrning:


Stötta vår verksamhet