Granskning

SD-politiker – Stefan Löfven styrs av Illuminati

Written by Simon Andersson

Jörgen Wihlborg, SD-politiker i Hörby, spred redan för flera år sedan konspirationsteorier i sociala medier. 2014 uppmärksammades han bland annat av Nyheter24 efter att han hävdat att USA låg bakom terrorattentaten den 9/11. Idag kan IRM avslöja hur Wihlborg fortsatt sprida konspirationsteorier utan repressalier från Sverigedemokraterna.

Jörgen Wihlborg har i flera år spridit konspirationsteorier via sin facebooksida. Flera av hans inlägg handlar om att världen styrs av ”The new world order/Illuminati” som i sin tur, enligt Wihlborg – kontrollerar olika instanser i världen genom Bilderberggruppen. Han pekar ut aktörer som ”Rothschild”, ”Soros”,  ”Rockefeller” och ”Henry Kissinger” som drivande krafter. Illuminatis/NWO:s påverkan på världen är stor enligt Wihlborg. De kontrollerar bland annat Stefan Löfven, Jan Björklund samt Carl Bild och massmedierna. Enligt Wihlborg är statsministern ingenting annat än en ”överbetald undersåt till Bilderberggruppen” som ”satts vid makten” för att skapa kaos i landet. Därför vill han omedelbart avsätta honom. SD-politikern delar vid ett annat tillfälle en Youtube-länk med ett tal från Barack Obama. Till länken har han skrivit att det det här är det ultimata beviset på att USA styr Islamiska staten i Mellanöstern. För att ytterligare försöka stärka sin konspirationsteori så delar han därutöver ett inlägg från sajten tomatobubble.com – en sajt som bland annat går i försvar för nationalsocialism och hyllar Hitler. I länken pekas den israeliska underrättelsetjänsten och CIA ut som aktörer som klär ut sig till just Islamiska Staten.

Wihlborg har också delat en länk från sajten www.threeworldwars.com och kopierat in en text från bloggposten. Där står det bland annat att det tredje världskriget kommer att utkämpas mellan ”de moderna zionisterna” och ”den arabiska världen”. I bloggposten går också att läsa att ”Illuminati” skapade så väl ”zionismen” samt nazismen.

Föga förvånande delas också material från infowars.com – en sajt som drivs av antisemitapologeten och konspirationisten Alex Jones som vid flera tillfällen upplåtit sina plattformar åt rasideologer och judehatare. Även memes från antisemiten David Icke – även uppmärksammad för att han tror att rymdödlor styr världen – kan återfinnas på Wihlborgs sida liksom propagandaartiklar från den nazistiska sajten Motgift.

Enligt Mathan Ravid på Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) som tagit del av vårt material om Wihlborg så är SD-politikerns språkbruk klassiskt för hur antisemitisk propaganda ofta ser ut idag.

– Signalord som ”Rothschild”, ”Soros”, ”sionister” och ”New world order” används flitigt – de redan frälsta förstår vad det handlar om, och undvikandet av direkta hänvisningar till ”judar” ökar chansen att personer med dålig koll på nutida antisemitiskt språkbruk uppfattar konspirationsteorierna som rimliga.

När vi når Jörgen Wihlborg för en kommentar vill han inte tala med oss utan hänvisar till sin gruppledare. Gruppledaren för SD Hörby avböjer dock att kommentera materialet och ber oss mejla honom men återkommer aldrig med ett svar.

Hur Sverigedemokraterna ställer sig till uppgifterna vet vi alltså inte. Inte heller vet vi varför Wihlborg överhuvudtaget valt att organisera sig i ett politiskt parti om nu halva världen styrs av en konspiration. Det låter ju rätt onödigt. Ännu en gång kan vi dock se hur SD:s företrädare och antisemitiska miljöer knyts samman samt hur Sverigedemokraterna i flera år – återigen låtit bli att agera mot en av sina förtroendevalda.

 


Stötta vår verksamhet
  • 1.2K
    Delningar