Granskning

SD-politiker – det är medias fel att militanta nazister tar våra mandat

Mats Persson
Written by Henrik Johansson

Under måndagen var det dags för den militanta nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen(SMR) att ta plats i Ludvika kommunfullmäktige. Platsen fick man genom att Sverigedemokraterna inte låst sina listor, detta trots att nazister redan 2010 tog sig in via SD-mandat. Expo var på plats för att rapportera från mötet:

Sverigedemokraten och kommunfullmäktigeledamoten Mats Persson tar avstånd från det inträffade.

– Som parti och personligen tar vi avstånd från totalitära ideologier från vänster till höger och det är inget vi kommer att samarbeta med. Ansvaret för situationen har de som stiftat lagarna och gjort det möjligt att väljas in på någon annans mandat.

Ni kunde ha stoppat det här genom att stänga era valsedlar?

– Jo, men då hade vi stått där med tomma stolar. Det har vi haft problem med i hela Sverige. Vi såg inte heller det här scenariot och nu har vi lärt oss. Det här kommer inte hända igen. Jag vill passa på att be om ursäkt för att detta har hänt.

Nazisten Per Öberg som tog SD:s mandat var inte ensam:

När kommunfullmäktige samlades fick Per Öberg sin plats bredvid Sverigedemokraternas ledamöter. Öberg tågade strax innan mötet in tillsammans med ett tiotal aktivister som slog sig ned som åhörare. En av dem var Emil Hagberg som dömdes till fängelse efter det uppmärksammade angreppet på en antinazistisk manifestation i Kärrtorp i slutet av förra året. Kommunfullmäktigesammanträdet förflöt dock utan störningar.

I intervjun med Expo, som kan ses om ni följer länken ovan, menar SD:s Mats Persson att media hade skuld i att militanta nazister snor SD:s mandat. Detta gjorde oss nyfikna så vi bestämde oss för att göra en liten intervju med Persson för att han skulle få chansen att utveckla sitt resonemang. Persson menar att eftersom media bevakat SD så vågar ingen kandidera för partiet, däremot vill han inte veta av att bevakningen av SD beror på den exceptionella mängd rasister som huserar i partiet:


Stötta vår verksamhet