Granskning

Sverigedemokraterna försöker tysta sextrakasserad kvinna

De senaste dagarnas stora nyhet har varit SD-toppen som anmälts för våldtäkt av en partikamrat. Efter avslöjandet har flera kvinnor trätt fram och berättat om sexuella trakasserier inom partiet. Vi vill poängtera att sexuella trakasserier och våldtäkt inte är något isolerat till SD utan ett utbrett problem i samhället. Men vi vågar nog påstå att Sverigedemokraterna är ganska ensamma i hur man väljer att krishantera…

En av kvinnorna som trätt fram och berättat om sina upplevelser är Therese Kanervainen. Något som föranlett att Kanervainen fått ett hembesök av den lokala SD-toppen Robert Stenkvist och Östen Granberg. Expressen rapporterar:

20130701_125029

Robert Stenkvist

Therese Kanervainen trädde fram som en de som av de som anmält sexuella trakasserier inom SD.

I går fick hon besök i sitt hem av två höga SD-politiker.

– Jag blev så rädd att jag slängde mig på golvet, säger hon.

[…]

Varför tror du de kommer hem till dig?

– Det är någonting de vill efter publiciteten i Expressen. Jag tror att det antingen är att det vill tysta mig, eller så kommer de hit med en uppsägelse som de vill att jag ska skriva under, säger hon.

Stenkvist säger till Expressen att han egentligen bara ville kolla hur Kanervainen mådde, men när hon inför Expressens reporter ringer Östen Granberg kommer trakasserierna på tal:

– Han nämnde det här med ”ja, hoppas att det inte blir några mer skriverier”, säger hon.

Men historian slutar inte där. När Expressens reporter ringer SD:s pressekreterare råkar han försäga sig mitt under samtalet:

Martin Kinnunen

Martin Kinnunen

SD:s pressekreterare Martin Kinnunen bekräftar efter ett samtal till Robert Stenkvist SD-duons berättelse. Men när han inte tror att Expressens reporter hör, säger han till en tredje person i bakgrunden:

– Sedan hade de väl en baktanke att be henne hålla käften.

Vad menade du när du sa så?

– Det menade jag ingenting med.

Det är svårt att finna ord för SD:s agerande, men låt oss säga såhär. Att SD har svårt med rekryteringen av förtroendevalda och sen behålla dem blir allt mindre förvånande för var dag som går.

Läs även vår sammanställning av SD:s hyckleri när det gäller att hänga ut misstänkta:

SD hänger gärna ut våldtäktsmän, men mörkar om de kommer från det egna ledet

Vi gjorde även en uppföljning med svar från Robert Stenkvist som ni kan läsa här:

Sextrakasserad SD-kvinna sågas av partikamrater – det är högförräderi


Stötta vår verksamhet
  • 75
    Delningar