Dumheter

SD-politiker försökte muta partikollegan att avgå – ”50 000 kronor i månadslön”

Written by Björn Fridén

Text: Björn Fridén

Det börjar bli allt mer uppenbart varför SD-politiker tror att alla andra politiker är så himla korrupta. Inom psykologin talar man om projicering. Som man känner sig själv känner man andra, på talespråkssvenska.

Aftonbladet har kommit över en ljudinspelning från 2016 där Sverigedemokraternas nuvarande ordförande i Stockholm Peter Wallmark försökte muta sin företrädare Jimmy Hesselbäck att avgå.

Jag skulle kunna lösa det redan idag om du ville. Om du får en ledamotsplats direkt, vi ger dig den lönen du vill ha till nästa årsmöte så är allting klart”, säger Wallmark på bandet inför valet av ny styrelse i partidistriktet 2016.

Hesselbäck tackade nej till att sluta som ordförande för att istället bli den enda avlönade ledamoten i styrelsen. Wallmark erbjuder honom då 50 000 kronor i månaden – av medlemmarnas pengar – för att sluta som ordförande. Allt fastnar på band.

Hesselbäck hävdar att Wallmark sedan på ett privat möte höjde budet till 100 000 kronor i månaden, om han gick med på att låta riksdagsledamoten Henrik Vinge bli ny ordförande. Vinge förnekar all inblandning.

Sedan dess har Wallmark lyckats bli ordförande för Sverigedemokraterna i Stockholm. Han är också gruppledare för sig och de sex andra SD-politikerna i Stockholms kommunfullmäktige.

I förrförra veckan avslöjade Aftonbladet att han är tjänstledig på deltid från jobbet som gruppledare för att arbeta som politisk sekreterare åt sig själv. För det drar han in någonstans mellan 80 000 och 100 000 kronor i månaden beroende på vem man frågar. Normalt brukar invalda i kommunfullmäktige vara fritidspolitiker.

Nu finns det bara en SD-politiker som tjänar mer än Wallmark. Det är partiledaren Jimmie Åkesson. Allt Wallmark behöver göra nu är att anställa sig själv som politisk sekreterare en tre fyra gånger till, sedan kan han muta sig till partiledarposten.


Stötta vår verksamhet
  • 747
    Delningar