Granskning

SD-politiker hyllar kidnappare och utpressare

Sverigedemokraternas ordförande i Tierp, Joakim Larsson, har skrivit ett hyllningsinlägg om SD:s tidigare partiorganisatör Lars Emanuelsson. I inlägget skriver Larsson varmt om sina minnen av Emanuelsson, men också med viss kritik. Bland annat pratar Larsson om hur Emanuelsson blivit paranoid efter ett överfall och det Bergsjöbrev som i slutändan ledde fram till Emanuelssons uteslutning:

Lasse var på många sätt en eldsjälarnas eldsjäl. Det var nästan ingen hejd på hur hårt han var beredd att arbeta för att främja partiet eller hur mycket resurser han var beredd att lägga ner. För att konkretisera: när Anders Klarström försvann från partiet efter valet 1994 och all aktivism självdog så var det i realiteten Lasse som var den som höll partiet centralt flytande. Det var Lasse som svarade i telefon, Lasse som skickade ut informationspaket till sympatisörer, Lasse som gjorde medlemskorten – och Lasse som betalade för allt detta ur egen ficka när partikassan inte räckte till, vilket var oftast.

 

[…]

 

I brevet står det något i stil med att den som inte röstar på SD är en quisling, och inte ens då var det där någonting som vi ansåg vara acceptabelt. Lasse försvarade sig med att han och hans bror (”Lellen”) hade arbetat med utskicket till sent på natten och sänt ut fel version till väljarna.

Man kan lätt få för sig att Larsson återger en rättvis och bra bild av Emanuelsson och SD:s förflutna, men icke. Larsson glömmer en ganska vital del av historian:

I stockholmskommunen Ekerö hade Sverigedemokraterna vunnit ett av sin fem kommunala mandat. Partiets fullmäktigeledamot Freddy Fjällklint hade klivit över till Hembygdspartiet och Ekerö-avdelningen hade tänkt skänka den lokala partikassan till utbrytarpartiet. Pengarna skulle gå via Fjällklints konto.

 

Ungefär på samma sätt som Kent Ekeroth idag slussar pengar till hatsajten Avpixlat.

 

Handlingen på Ekerö uppskattades inte av SD-ledningen. Partiets organisatör, motsvarighet till partisekreterare, på den här tiden var Lars Emanuelsson. Emanuelsson hade tidigare överfallit en fotograf som filmat utanför Sverigedemokraternas riksårsmöte. Emanuelsson och en annan partistyrelseledamot åkte således ut till Ekerö och tvingande in Fjällklint i en bil. I bilen hade de bland annat ett baseballträ. Under hot tvingade de sedan Fjällklint att på posten vid T-Centralen i Stockholm skriva över pengarna till ett annat konto. Både Emanuelsson och den andra partistyrelseledamoten kom att dömas för detta. Emanuelsson dömdes även för misshandeln av journalisten. Partiledaren Mikael Jansson, idag riksdagsledamot gav en kommentar till händelserna på Ekerö och journalistmisshandeln i media. 1997 sa Jansson till Aftonbladet:

 

– Det här är en skitsak som inte ska behöva påverka Lasses politiska framtid.

Att hylla Emanuelsson har visat sig vara mindre populärt hos Jimmie Åkesson och hans bundsförvanter. Det är nämligen så att en av anledningarna till Patrik Ehns uteslutningsärende är just på grund av att Ehn också hyllat Emanuelsson:

”Det har även kommit MU tillkänna att du haft problem med den ”etniska sammansättningen”, att du hyllat Lars Emanuelsson (tidigare partiorganisatör för Sverigedemokraterna red.anm.), att du hyllat A Handbook of Traditional Living (boken ges ut av det antisemitiska förlaget Arktos, red anm), att du länkat till motpol (antisemitisk blogg, red.anm) och att du beskriver rörelser som NPD (tyskt högerextremt parti, red.anm.),BNP (engelskt högerextremt parti, red.anm) och andra rörelser i en förhållandevis positiv anda”, skriver medlemsutskottet.

Larsson tillsammans med Ehn är en del av den falang som stred hårdast för att SD inte skulle stryka nationalism ur principprogrammet. Därför förvånar det oss inte att han skriver ett inlägg som kan tolkas som grovt provocerande för SD:s toppskikt.

***Bonusmaterial***

Tidigare partiledaren Mikael Jansson som ansåg att kidnappningen/utpressningen var en ”skitsak” sitter idag i riksdagen.

 

 


Stötta vår verksamhet