Granskning

SD-politiker kallades ”din jävla neger” av kollega – chockad över att partiet inte brydde sig

Written by Henrik Johansson

Enligt SVT har nu kommunfullmäktigeledamoten Lars Asplund lämnat partiet efter att ha kallat sin partikollega, Jonas Chongera, för ”jävla neger” upprepade gånger vid en grillfest för partiet. Chongera säger sig vara chockerad över att partiet inte har agerat fören nu då han enligt egen utsago rapporterat om händelsen redan på sensommaren förra året. 

Det var på en grillfest efter ett partimöte som Asplund gång på gång verbalt hoppat på sin kollega:

– Han kallade mig för din jävla neger, säger Jonas Chongera, ledamot i kommunfullmäktige och ordförande för partiet i Forshaga.

Enligt Chongera ska Lars Asplund ha uttryckt samma sak sju gånger samma kväll.

Asplund i sin tur säger sig inte minnas händelsen och menar att han bett Chongera om ursäkt:

– Om jag sagt något är det utagerat. Om jag varit dum ber jag om ursäkt, säger Asplund och tillägger att Jonas Chongera då godtog ursäkten.

Trots att Chongera säger sig rapporterat händelsen till distriktets ordförande Runar Filper redan sensommaren 2017 så har partiet valt att inte agera fören nu:

Partiets distriktsordförande Runar Filper säger att han inte kände till händelsen förrän i januari i år.

– Jag har inte fått någonting om det här. Jag har gått igenom sms, facebook och mail, ingenting, säger han.

Så du har inte känt till någonting om det här förrän i januari, är det så?

– Inte på det viset, jag har sagt att allt som ska avhandlas måste vara i konkretiserad form.

Notera sista svaret från Filper på den upprepade frågan om han verkligen inte kände till händelsen: ”inte på det viset” och ”måste vara i konkretiserad form”. Vad är det här för snömos? Vadå inte på det viset, finns det fler sätt att veta om en händelse men som inte riktigt är att veta om? Och vad menar han med konkretiserad, behövs det ett mejl eller handskrivet brev för att förstå vad Asplund sagt till sin kollega?

21 januari lämnades ett ärende in till partiets medlemsutskott, alltså ca fem månader efter händelsen. Ett lustigt sammanträffande, om man förstår partiets internkultur av att hålla på saker fram tills nomineringstider, är att årsmöten hålls runt januari.

Chongera säger sig vara chockad över partiets slapphänta agerande gällande kollegans rasistiska utspel:

– Skandal rent ut sagt. Chockerande

Vi på IRM tycker väl att Chongeras reaktion över partiets inställning till rasism är lite som att chockeras över att du finner porr på en Pornhub…

 


Stötta vår verksamhet
  • 2K
    Delningar