Granskning

SD-politiker menar att alla flyktingar bluffar – sitter som nämndeman i migrationsdomstolen

Häromdagen berättade vi om Lars-Anders Espert, regionspolitiker för SD Skåne, som menade att det inte finns några förföljda barn i världen:

-Det är en stor bluff att barn och flyktingar förföljs och hotas till livet. I så fall har man hittat på något som inte stämmer överens med det lagarna i det land man kommer ifrån.

Bara någon dag efteråt fick vi in ett mycket oroväckande tips till IRM. Enligt tipsaren ska Espert sitta som politisk nämndeman i migrationsdomstolen och efter en stunds efterforskning fick vi uppgifterna bekräftade på Helsingborgs dagblad och ett par andra artiklar.

Med tanke på vad Espert berättade för IRM i vår intervju ter sig detta högst anmärkningsvärt. Den bästa liknelse vi kan komma på är att man har en nämndeman som har den fasta övertygelsen att alla som kommer till rätten är skyldiga till ett brott. Tror ni att personerna som ska dömas av Espert kommer att få en schyst prövning?

IRM tar tillfället i akt att återpublicera vår intervju med Espert i sin helhet för er som eventuellt missat den:

 

-Barn förföljs aldrig för att de är barn. Ta en sjuttonåring som hittat på någonting. Då har ju han begått ett brott, men det är ju inte för att han är ett barn. Inte ens i diktaturer förföljs barn.

Har detta aldrig hänt eller är det något man slutat med?

-Det är en stor bluff att barn och flyktingar förföljs och hotas till livet. I så fall har man hittat på något som inte stämmer överens med det lagarna i det land man kommer ifrån.

Barn förföljs alltså aldrig för att de är barn utan du menar att de begått ett brott?

-Ja. Det kan ju vara en tioåring som begått ett brott och då är man ju brottsling så att säga.

Vad har du för belägg för dessa påståenden?

-Belägg och belägg. Det finns inte någonstans där ett barn förföljs för att de är ett barn. På Moses tid så avrättade romarna barn. Det var förföljelse av ett barn, men det förekommer inte längre.

Det kan hända i ett inbördeskrig att det blir kärvt, men det är inte för att de är barn utan då handlar det om att det är en revolution på gång. De kanske har deltagit i en aktivitet som är förbjuden.

Så du tycker inte att man ska ta särskild hänsyn när barn kommer som flyktingar?

-Inte bara för att de är barn.  Det får ju vara någon anledning till det. Det ska vara samma grund som en vuxen människa. Det ska vara en rejäl grund. Det kan handla om att en trettonåring varit med i ett upplopp och kastat sten på någon så det uppstått en skada på den personen som kanske är polis. Bara som exempel alltså. Då har ju barnet gjort något olagligt och kan straffas för det.

Men om den här 13,14 eller 15åring deltagit i ett uppror mot en diktatur och sen flyr. Tycker inte du att vi ska ta hand om det barnet då?

-Barnet ska inte behandlas annorlunda mot en vuxen. Barnet har ju begått en vuxen handling i en demonstration. Det ska inte behandlas annorlunda för att det är ett barn.

Tycker inte du att vi ska ta i beaktande att det är just barn vi pratar om?

-Nej. Efter vår bemärkelse…  Efter deras länders kulturer så är man giftasvuxen vid 13-14år. De gifter bort sina döttrar. De är ju vuxna kan man säga.

Men tycker du att vi ska anpassa oss efter deras seder?

-Nej vi ska inte anpassa oss. De ska utvisas naturligtvis om de inte är hotade. Är de förföljda ska de behandlas som en vuxen.

Men Lars, du belägger ju inget av dina påståenden?

-Nej jag säger bara att barn är aldrig hotade bara för att de är barn. I så fall har de hittat på något. Då får de behandlas utefter de regler som finns, men de ska inte specialbehandlas för att de är barn.


För att ge en annan syn på förföljelse av barn i världen kontaktade vi även Amnesty international som hade följande att säga om saken:

-Visst förföljs barn i världen. Ett exempel är den fjortonåriga flicka från Pakistan som blev skjuten enbart för att hon ville gå i skola.

Vad finns det fler för typer av förföljelse? 

-Ja, barn tvingas ju in som barnsoldater på många platser i världen. Ett exempel är Herrens motståndsarmé som kidnappar barn och använder dem som barnsoldater eller sexslavar. Med det är inte bara utanför Europas gränser som barn förföljs. Det finns rapporter som visar hur romska barn förföljs och diskrimineras i Europa genom att man till exempel inte får gå på vissa skolor säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare för Amnesty.


Stötta vår verksamhet
  • 11
    Delningar