Granskning

SD-politiker – nästan allt du hör om Syrienkriget är lögn och false flag

Här om veckan avslöjades det att en SD-politiker från Valdemarsvik inte trodde på att det pågick ett krig i Syrien och när det kommer till konspirationsteorier om kriget där är han långt ifrån ensam. Vi har tidigare rapporterat om Paul Cederholm som är en ihärdig supporter av diktatorn Bashar al-Assad. Cederholm menar visserligen att det pågår ett krig men sprider istället konspirationsteorier om att USA och NATO utför kemvapenattacker under falsk flagg mot Syrien för att ursäkta ett fortsatt krig. Han sprider också idén om att nästan allt du hör om kriget i Syrien är en lögn. 

Bara under augusti månad har Cederholm spridit mängder med länkar, där han via minst sagt tvivelaktiga källor, sprider lögner om ”false flag” attacker från USA och NATO:

Sverigedemokraternas ledning påstår sig ha pratat med Cederholm om vikten av källkritik redan förra sommaren men inte vidtagit några åtgärder i övrigt. Ett samtal som inte verkar påverkat Cederholms diktatorsvurmande nämnvärt:

I en kommentar till BLT från juni förra året säger Cederholm att det inte finns några bevis för att Syrien använt sig av kemiska vapen mot den egna befolkningen. Däremot verkar en färgglad post på Facebook ha ett högt bevisvärde i hans förvirrade konspirationsteorier om USA och NATO:

– Jag har fått smisk för detta överallt från folk som är okunniga. Till exempel finns det inga bevis för vem som använde kemgasen mot den syriska befolkningen, fortsätter han.

Cederholm får dock rejält med svar på tal av Ulf Bjered, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet:

– Det råder inget som helst tvivel om att Assad bär ett tungt politiskt och personligt ansvar för det våld och de flagranta brott mot mänskliga rättigheter som präglar situationen i Syrien i dag, säger han.

– Jag vet inte om Paul Cederholms kommentarer är en följd av sällsynt dåligt omdöme eller en total brist på elementär källkritik. Men jag har svårt att se hur han med bevarat förtroende skulle kunna behålla sina politiska uppdrag, fortsätter Ulf Bjereld.


Stötta vår verksamhet
  • 244
    Delningar