Dumheter

SD-politiker och förtroendevald i Unionen – hetsar mot somalier i Borlänge efter en dröm

Ann-Katrin Löfwenhamn facebook
Written by Henrik Johansson

SD-politikern Ann-Katrin Löfwenhamn uppmärksammades för någon månad sedan i fackförbundet Unionens medlemstidning Kollega, då hon både sitter som kommunpolitiker för SD i Borlänge och som förtroendevald i Unionens regionstyrelse:

Unionen tar inte ställning för eller mot SD, och har inga åsikter om partitillhörighet bland förtroendevalda. Det har väckt starka känslor hos många medlemmar och anställda inom förbundet eftersom förbundets stadgar också talar om solidaritet och respekt för jämställdhet, mångfald och alla människors lika värde. Vilket somliga anser rimma illa med att vara aktiv inom SD.

Jag håller med om allt det där om allas lika värde. Problemet är att vi inte har det i dag eftersom vi tar in alldeles för många invandrare. De hamnar i utanförskap och lider. Det kan inte vara roligt för dem heller.

Men trots fina ord från Löfwenhamn om ”allas lika värde” så tog det inte många minuter innan Kollega fann att hon gillat nazistiska sidor på Facebook:

Ann-Katrin Löfwenhamn har en Facebooksida där vem som helst kan se vilka sidor hon gillar och grupper hon är med i. Det handlar om hundratals, däribland tre med kopplingar till nazistiska sajter.

En av sidorna heter NEJ TACK! Till moské i Sverige och har 70 195 ”gillare”. I beskrivningen står: ”Vi som är emot all form av utländsk ockupation av svensk mark!” Kontaktuppgifter till dem som ligger bakom sidan är Nordfront och Svenskarnas Partis hemsidor.

Nu kan vi på IRM avslöja att Löfwenhamn sprider lögner om den somaliska befolkningen i Borlänge och att dessa lögner kommit till henne i en dröm:

dfsdggg

För att ni ska vara med på grundförutsättningarna så står det ingenstans i DD-artikeln att dessa människor fått körkortet betalt. När vi når ABF för en kommentar så förklarar man att dessa människor endast gått en studiecirkel för körkortsteorin och att vem som helst kan göra detsamma, något man även upplyser folk om på sin Facebooksida:

fdgdfghgfh

Från ABF:s sida berättar man också att cirkelledaren endast tagit ut en symbolisk summa och att man på grund av det ideella engagemanget inte ens behövt tagit ut en kursavgift.

Men när vi når Löfwenhamn står hon på sig, någon – skattebetalare – har betalt för kursen:

Du skriver som om att dessa somaliska kvinnor fått körkortet betalt?

-Ja, de har väl gått en ABF-kurs och det är väl något man inte betalar för tror jag

Tror?

-Jag tror inte det, det är väl integrationsprojekt

Det är väl en studiecirkel?

-Ja

Men det är ju inte det du skriver, du skriver ju som att ”svenska” ungdomar får betala för detta och att dessa kvinnor slipper betala. Vad är det man sluppit betala? Man har ju gått en studiecirkel?

-Det är ju ett integrationsprojekt den här studiecirkeln, man ska försöka få dessa kvinnor i arbete

Och det har du problem med?

-Nej nej! Jag tycker bara inte att man ska göra skillnad på folk och folk, man ska inte ställa grupper mot varandra. Jag hade inte haft något problem om hälften varit svenskar och hälften somalier.

Men det går väl jättemånga människor med svensk bakgrund på studiecirklar?

-Som får körkort?

Det är ingen som får ett körkort. De har startat en studiecirkel för att plugga teori. Och den här studiecirkeln har inte kostat några pengar, men du skriver som om att detta kostat en massa pengar. Läser man dina kommentarer så hetsas folk att tro att detta kostar en massa pengar. Istället för att säger ifrån så gillar du deras kommentarer.

-Men hur tänkte du nu? Börjar du bli aggressiv?

Absolut inte, jag frågar bara dig om hur du tänker?

-Jag tycker som jag tycker, du får tycka som du tycker. Jag tycker inte att det är okej att skriva sådana artiklar där man ställer folk mot folk. Det är inte konstigt att det ser ut som det gör i samhället idag.

Men vem har ställt folk mot folk? 

-Ja men det gör man när man skriver en sån här artikel!

Men det är ju inga skattepengar som går till deras körkortsteori.

-Jaha MEN VAD KOMMER PENGARNA IFRÅN???

Men cirkelledaren har ju i princip ställt upp gratis och det är fritt för alla att göra. Vill du ha en studiecirkel för ”svenska” ungdomar så får du anordna en sådan, det är bara att du ställer dig som kursledare en gång i veckan. 

-Jaha, okej, men då har jag missuppfattat det här.

Vad har du missuppfattat? Det står ingenstans i artikeln att dessa fått gratis körkort?

-Alltså eftersom, asså det stod att 23 fått körkort.

Det står ingenting om att dessa fått ett gratis körkort.

-Men det vet ju vi som är lite vakna.

Men du som fackföreningsmänniska borde ju veta om hur lätt det är att anordna en studiecirkel och att det inte behöver kosta en krona?

-Ja, men sen är det ju såhär att dessa människor inte är gratis.

Men en studiecirkel kan du göra på kvällen, vad vet du om det?

-Jag vet i alla fall att det inte är gratis

Det är ganska uppenbart att du inte vet det med tanke på att du nyss suttit och sagt att de fått körkortet betalt trots att de inte fått det. Du har ju inte haft koll på läget eller hur? 

-Deras föräldrar har ju inte gjort som jag fått göra med mina barn, betala 30 000 för att barnen ska ta ett körkort.

Hur vet du det? 

-Det vet jag.

Hur vet du det?

-Jag drömde det i natt!

En annan fråga, du var ju med i Kollega här för ett tag sedan och det avslöjades att du gillat en massa nazistiska sidor. Jag ser att du inte slutat gillat dessa nazistiska sidor? 

-Jag vet inte vad som är nazistiskt och inte.

Om jag hade blivit uppringd av en tidning och får klar för mig att flera sidor som jag gillar driva av nazistiska svenska motståndsrörelsen, då hade jag fort som fan tagit bort dessa, men det har inte du. Tyckte du att dessa sidor var så intressanta att du valde att ha dem kvar?

-Jag har inte ens varit in och tittat på dessa. Enligt vissa människor är ju jag rasist och vad är rasism? Jag blir kallad det för att jag är med i SD.

Tror du inte att folk kallar dig för rasist för att du skriver lögner om somalierna i Borlänge till exempel? 

-Men då är ju nästan alla rasister.


Löfwenhamn är inte ensam SD-politiker som spridit lögnen om gratis körkort:

 

Intervjun i sin helhet

ABF Förtydligar:

ABF betalar inga körkort till någon. Det förtydligar Bengt-Ove Lundell på ABF i Borlänge.
– Däremot bidrar vi till att många oavsett ursprung kan få kunskaper som gör det lättare att ta sitt körkort, säger han.


Bengt-Ove Lundell på ABF i Borlänge är bedrövad över den storm som dragit fram på sociala medier de senaste dagarna. Anledningen var en artikel i måndagens Dala-Demokraten där man berättar att kursdeltagare i en av ABF:s studiecirklar gavs en bra plattform för framtida körkortsstudier.
– Vi samarbetar med många medlemsorganisationer och föreningar som har studiecirklar på ABF. I det här fallet har vi en cirkelledare från Somalia som leder studiecirklar i trafikkunskap och trafikteori. Han håller i cirkeln ideellt för sina somaliska kamrater och därför blir också studiecirkeln gratis för deltagarna, berättar Lundell. Så är även fallet med andra ämnen där ledaren ställer upp ideellt. Det har inget med ursprung eller hudfärg och göra.

Vi har inget med själva körkortet för studiedeltagarna att göra. Övningskörning, uppkörning och teoriprov får man klara av själv och naturligtvis betala för. Vi ger dem förutsättningar att klara körkortets teoridel. Det är lika för alla, säger Lundell.

ABF står för alla människors lika värde och vi ser med stolthet på de folkbildningsinsatser vi gör tillsammans med våra cirkelledare vilket bidrar till ett bättre samhälle för många, säger Lundell.

 


Stötta vår verksamhet
  • 10
    Delningar