Granskning

SD-politiker i Uppland – jag tror jag är allergisk mot negrer och ibland vill jag bara skjuta dem

Written by Henrik Johansson

De senaste dagarna har de blåst rejält kring Sverigedemokraterna i Uppland efter att Uppsala Nya Tidning avslöjat en maktkamp som ska pågå i länet. Det har också avslöjats att distriktsordföranden Simon Alm och den fd riksdagsmannen Pavel Gamov spökskrivit personer på en adress i Tierp för att få inflytande över den lokala föreningen. Nu kan vi avslöja att IRM suttit på dessa uppgifter men också hur en av lokalpolitikerna i Tierp under ett möte med flera politiker sagt att hon vill skjuta av ”negrer” utan att partiet agerat. 

IRM kom över uppgiften om de spökskrivna personerna när vi jobbade med att säkerställa vilka personer som hördes på inspelningen, men valde då att inte skriva något då ville få hela konflikten och alla uppgifter säkrade innan vi gick vidare. Nu har dock UNT gjort två utmärkta granskningar av konflikten:

Bland annat anklagas Simon Alm för att tillfälligt ha mantalsskrivit sex partimedlemmar på en fastighet han ägde i Örbyhus inför årsmötet i kommunföreningen i Tierp 2016. ”Spökskrivningarna”, som de kallas i dokumentet, skulle göra att personer som egentligen inte bodde i Tierp fick rösträtt och kunde delta i en omröstning till fördel för Simon Alm och dåvarande ledningen i Uppland.

Som sagt var vi ute i ett annat ärende när vi kom över uppgifterna om mantalsskrivningen, nämligen att säkerställa identiteten på personen i denna inspelning:

SD-politikern: ”Det kan jag tänka ibland, alltså inte skjuta av alla negrer, men ibland en del som jag mött tänker jag herregud vad glad jag skulle bli om du stack hem igen, men jag skulle aldrig drömma om att säga det. Jag måste ha något i min kropp som gör att jag är superallergisk. När jag ser en helsvart kille på stan, jag mår dåligt alltså. Man måste ju alltså, om vi ska få igenom vår politik måste man lägga band på sig.

Inspelningen skedde i politikerns hem under andra halvan av 2015 och kom till vår kännedom 2016. Vi ringde då till flera företrädare i Tierp, vilket är politikerns lokalförening, men alla förnekade att det skulle vara hon. Även politikern själv förnekade all kännedom om inspelningen men hänvisade oss vidare till en kollega. Denne i sin tur berättade om det politiska spelet kring Tierp och hur ledande politiker i distriktet försökt skriva folk på en adress i kommunen.

När vi når en av de politiker vi ringde redan 2016 så minns han vårt samtal väl men blir ganska snart upprörd:

-Varför håller du på och rör i det där för!? Såna skitstövlar som sysslar med sånt där och spelar in samtal!

Politikern kallar också Simon Alm, ordförande i Uppland, för en ”jävla skitstövel”. Han förnekar fortfarande att det skulle vara Tierpspolitikern och menar istället att det skulle handla om en fejkad inspelning:

Jag undrar varför du inte var ärlig mot mig när jag ringde och frågade om vem som var på inspelningen? 

-Jag var ärlig mot dig då, det var inte hon på inspelningen!

Men vad har du för belägg för att inspelningen var fejkad? 

-Det var fejkat, det var bara så. Jag hörde ju själv inspelningen.

Hur hörde du då att den var fejkad? 

-Det var inte hon.

IRM har tagit del av en två timmar lång inspelning där uppgiftslämnarens historia bekräftas. Politikern ska enligt uppgift lämnat kommunfullmäktige någon gång under senare hälften av 2017, därför väljer vi heller inte att gå ut med hennes namn. Vi kan dock konstatera att hon inte lämnade politiken på grund av hennes rasistiska uttalande, detta trots att flera företrädare i Tierp fått lyssna till inspelningen och flera företrädare fanns representerade vid mötet. 

 

 


Stötta vår verksamhet
  • 1.8K
    Delningar