Dumheter

SD-politiker utreds för hatbrott efter attack mot kvinna i burka

Sverigedemokraten Christer Wikström utreds nu för hatbrott efter att frågat en vitt främmande kvinna iförd burka följande: ”har inte du hamnat på fel sida jordklotet?”. Det är Expo idag som pratat med polisen och fått bekräftat att Wikström nu är under utredning:

– I anmälan har jag lagt till förolämpning och i och med att man kan tro att det har med hennes etnicitet eller religion att göra så ska åklagaren leda förundersökningen, säger polisens utredningschef Mikael Lundqvist.

Polisen bekräftar även att Wikström erkänt att han tilltalade kvinnan på det nedvärderande sätt som tidigare beskrivits.

– Det är ingen ljudupptagning, men han yttrade tidigare i butiken att han tyckte att hon befann sig på fel sida av jordklotet. Av det har hon antagligen blivit provocerad och när han ställt upp sina varor på kassan kommer hon emot honom och börjar veva och han fäktar tillbaka, säger Mikael Lundqvist.

Har Wikström erkänt att han sagt de här sakerna?

– Ja, det har han själv sagt och att det var innan tumultet i kassan.

Historierna om det bråk som uppstod efter att Wikström förolämpat kvinnan har gått isär, men man har under dagen kollat av filmerna från övervakningskamerorna och det stödjer Wikströms berättelse.

Det råder delade meningar inom SD Borlänge om vilka åtgärder man ska vidta mot Wikström. Vissa menar att han ska slängas ut och andra ger honom sitt stöd:

Andreas Hållberg (SD) uppger att han har fortsatt förtroende för Wikström

Även om han förolämpat en kvinna för att hon bar burka?

Personligen tycker jag inte att det är så bra att säga så. Om hon vill vara här så får hon vara här. Jag hade hellre sett att hon inte bar burka, men det är ett sätt att visa vilken religion de tillhör och de vill visa oss det. Det är så de ser på det. Jag hade inte uttryckt mig så som Wikström gjort enligt det som står i tidningen, säger Hållberg.

Bara inom SD kan man bete sig på detta vis och fortfarande ha stöd från sina partikamrater. Eller nu var vi hårda. Det finns ju även ett och annat nazistiskt parti som liknande beteende skulle gå hem hos.

 


Stötta vår verksamhet