Granskning

Gnällsvar på vårt mailutskick visar sig vara SD-politiker som vill skjuta flyktingar

Christian Wikland sitter i kommunfullmäktige i Nässjö. Han gillar vapen, och har en något oortodox syn på hur de bör användas för att lösa problem han upplever som kopplade till flyktingar. Man bör helt enkelt skjuta dem.

Vi har, kanske som bekant, en maillista man kan skriva upp sig på från vår startsida för att få utskick om viktiga nyheter från oss och våra kampanjer. När vi efter Almedalen slängde iväg ett mail för att tacka våra följare för deras stöd ramlade det i vanlig ordning in ett par svar, bland annat detta:

Vi tänkte inte så mycket på det, mer än att vi himlade med ögonen åt människor som först skriver upp sig på en maillista och sedan blir arga när de får mail från sagda lista…

… tills det visade sig att det fanns en Sverigedemokratisk politiker, verksam i kommunfullmäktige i Nässjö, som hette Christian Wikland.

Lite grundläggande research visade att Wikland fram till 2008 varit delägare i ett vapenföretag, något som kommer att bli lite obehagligt när vi kommer till själva anledningen till att vi skriver om honom, att han verkligen ogillar Miljöpartiet samt att han mycket riktigt var samma person som mailade oss och var arg på våra utskick.

Dessutom gillar han verkligen att prata om pistoler och om att skjuta folk.

Christian upplyser vår medarbetare Simon över telefon om att han ännu inte har pistol under kudden utan förvarar sina skjutvapen i det vapenskåp man enligt lag måste ha dem i. Frågan är om det får oss att känna oss så mycket lugnare med tanke på hur gärna han vill skjuta de som får honom att känna sig otrygg.

I vår intervju med honom har han det här att säga om otryggheten i Sverige:

Ja, men du ser ju hur det blir i Sverige. Det är ju någon de skjuter varje dag. Jag sitter med i kommunalfullmäktige så jag ser precis vad det är för några och vad de gör.

Vi frågar så klart också om han verkligen tycker att skjutningar är det enda språk flyktingar förstår.

Ja. De förstår ju inget språk. De följer ju inte svenska lagar och bestämmelser.

Tycker du att man ska skjuta människor som inte gör det då?

Nej, nej, nej. Absolut inte.

För du har ju skrivit det?

Ja men det är ju fel. Det tar jag ju tillbaks.

Research: Simon Andersson. Text: Myra Åhbeck Öhrman.


Stötta vår verksamhet
  • 871
    Delningar