Okategoriserade

SD-politikerns fantasilön – är politisk sekreterare åt sig själv

Written by Björn Fridén

Politiker på vissa nivåer, såsom regering, riksdag och i vissa kommuner får skattepengar för att anställa politiska sekreterare. En politisk sekreterare är bra att ha. Det är någon som hjälper politiker hålla koll på vad som händer och som ser till att ordna fram rätt underlag inför ett beslut. En bra politisk sekreterare är väl värd pengarna.

Eller…

Så gör man som Peter Wallmark, som är gruppledare för Sverigedemokraterna i Stockholms kommun. Han har anställt sig själv som politisk sekreterare, berättar Aftonbladet. Och vips blir lönen skyhög. 100 000 i månaden säger Aftonbladet, bara 80 000 säger Wallmark, eftersom han är tjänstledig på halvtid från jobbet som politisk sekreterare till sig själv, vilket ger honom tid över till att vara gruppledare. Han tycker det är rimligt eftersom Sverigedemokraterna inte lyckades bli invalda i kommunstyrelsen som de andra partierna.

Wallmark menar att det inte är det minsta konstigt och att man gjort såhär på Sverigedemokraternas kansli i flera år. Så sent som i november förra året avslöjade Dagens Nyheter att även SD-politikern Martin Westmont, som sitter några stolar bort från Wallmark i kommunfullmäktige, också anställt sig själv som politisk sekreterare.

Wallmark är uppenbarligen smartare än de skattebetalare som pröjsar hans lön. Tillsammans med sin fru, som också är politisk sekreterare i stadshuset, är de ett modernt par som har tre inkomster i hushållet. Vi får se om Wallmark i ett nästa steg effektiviserar även hemmalivet genom att ta sig själv till sin äkta maka.


Stötta vår verksamhet