Granskning

SD reagerar på nationalsången under #melfest – arabfittan borde få dödsstraffet

Rubrikerna efter gårdagens deltävling i melodifestivalen har i stort sett varit hyllande gällande låten ”Hela Sveriges sång”, i vanlig media alltså. Bland SD-politiker och rasistisk SD-vänlig media var det andra tongångar. Allt från SD-toppar så som Mattias Karlsson till fotsoldater som hänger på lokalpolitikers FB-sidor reagerade starkt och negativt. IRM har granskat kommentarerna och funnit allt från kvinnohat och rasism till direkta dödshot. 

Allt började med att Expressen publicerade en artikel där det felaktigt påstods att Gina Dirawi skulle sjunga nationalsången på arabiska och att hon i den bytt ut texten ”jag vill leva jag vill dö i norden” mot ”jag vill leva jag vill dö på jorden”:

Men nu sprids falska medieuppgifter om att Gina Dirawi ska ha översatt själva nationalsången till arabiska.

Det får programledaren att rasa.

”Nej. Jag har inte ändrat om nationalsången till arabiska, utan jag sjunger ’Jag vet en dejlig rosa’ på arabiska? Sarah sjunger på hebreiska och Jon-Henrik på samiska. Detta är ett vackert nummer vi gör tillsammans, men tidningar utnyttjar mitt namn för klick”, skriver hon i två inlägg på Twitter.

Ryktet fick Sverigedemokraterna att rasa. Mattias Karlsson menade att folk skulle rikta sitt missnöje mot regeringen, en aningen oklart vad regeringen har med melodifestivalen att göra dock och om SD vid ett eventuellt maktövertagande kommer börja styra melodifestivalens mellanakter:

Karlsson

Linus Bylund kallade framträdandet kort och gott för ”patetiskt”:

Bylund

Den före detta riksdagsledamoten Thoralf Alfsson gick igång ordentligt:

Thoralf Alfsson

I Alfssons kommentarsfält blev diskussionen genast hätsk och Dirawi kallas importsubba:Alfssons kommentarer

Andra SD-toppar som reagerar är Kent Ekeroth och Erik Almqvist:

Ekeroth

Även i Ekeroths kommentarsfält spårar det ur och Dirawi kallas för ”ohyra”:

kents kommentarsfält

Två lokalpolitiker som reagerar är Bo Dahlin(Söderhamn) och Mari Lorentsson(Tidaholm).

Bo Dahlin Mari Lorentsson

I Lorentssons kommentarsfält krävs det dödsstraff för Dirawis ”hädelse” mot det svenska folket:

Mari Lorentsson kommentarer 1

Mari Lorentsson kommentarer 2

Det ska tilläggas att både Alfsson och Lorentsson är aktiva i respektives kommentarsfält, men ingen av dem reagerar mot kommentarerna. Det finns i princip inte en enda Sverigedemokratisk politiker som inte reagerat mot den falska nyheten, en intressant detalj är att i princip alla reagera endast mot Dirawi. Att även Sarah Dawn Finer skulle sjunga på hebreiska verkar mindre intressant…

IRM kommer med största sannolikhet uppdatera artikeln under dagen.


Stötta vår verksamhet
  • 6.1K
    Delningar