Okategoriserade

SD-representant visar eventuellt civilkurage

Under veckan som gick  lämnade Kent Jansson, SD Tidaholm, alla sina uppdrag som en reaktion på den senaste tidens händelser. I en intervju i Expo idag berättar han om hur han ser på saken:

Jag kan inte sitta för ett parti med höga företrädare som kallar människor för blatte, hora och beväpnar sig med järnrör. Det är så osmakligt. Det gör inte saken bättre att folk tar dessa i försvar.

Vi kan såklart inte göra annat än att applådera hans val. Jansson kritiserar Jimmie Åkessons beslut att låta dem som deltagit i de uppmärksammade incidenterna stanna i partiet.

Jag tycker Jimmie Åkesson normalt är bra, men i det här fallet kan jag inte förstå hur han kan låta de som deltog i bråket få stanna i partiet. Det är katastrof, säger han.

Många Sverigedemokrater vill envist försvara ”järngängets” agerande utan några som helst förbehåll. Jansson framstår som lätt bedrövad, med rätta, när han berättar om de reaktioner han mött från före detta partikamrater:

Jag tycker att det är skrämmande, för våld är jag emot. Det ska inte existera mot någon. Sverigedemokrater kallar mig för PK och att jag liknar PK-maffian. En skrev till mig ’ska du göra en jämförelse med det som hänt och Breivik också’. De skriver helt sjuka saker. Jag vill inte representera sådana personer, säger Jansson.

Han har även under en längre period varit missnöjd med att partiet får behålla så lite av det lokala partistödet, något som han antyder beror på att man gör skillnad på folk och folk. Även på lokal nivå.

Vi började diskutera detta redan vid valet 2010. De andra partierna får behålla pengar för att utveckla sig lokalt. Här får vi inte en krona. Allt går till regionen. Jag frågade efter 6000 kronor och Hanna Wigh gav mig bara kalla handen. Det som prioriteras är Falköping, Mariestad och Skövde, säger Jansson.

Till nyheter 24 säger Hanna Wigh såhär om det hela:

Jag välkomnar att han hoppar av. Han försökte tvinga sig till en dator för 6 000 kronor, ”annars lämnar jag” skrev han.

Detta skola icke överskugga det behjärtansvärda i att Jansson nu vill ge en känga till rasismen inom SD:s riksdagsgrupp. Med tanke på att även Lars Isoovara nu lämnat sina uppdrag efter att han hamnat i klammeri med rättvisan och uttryckt sig rasistiskt så måste Jansson vara nöjd med sitt beslut. Hur många fler avhopp från partiet kommer riksdagspolitikernas agerande generera? Hur många representanter för SD där ute känner som Jansson? Hur många är beredda att visa något (som skulle kunna tolkas som) civilkurage?


Stötta vår verksamhet