Dumheter

SD-riks övervakar sina lokalpolitikers mejl i smyg – vi ser inga problem med det

Gång på gång har vi hört SD-politiker på olika nivåer likna Sverige vid ett övervakningssamhälle likt DDR. Självklart är det alltid SD-politiker som råkar ut för denna övervakning och man skriver att diverse nyhetssidor begått dataintrång mot SD eller deras samarbetspartners:

sdfsdfSaxat från SD Kävlinges hemsida:

Tidningen Aftonbladet erkänner nu att man begått ytterligare dataintrång mot Avpixlat. I en artikel på kultursidan (?) vidgår medarbetaren Petter Larsson stöld av IP-adresser och e-postadresser tillhörande våra kommentarsmoderatorer.

Men idag avslöjar Expo att SD själva bevakat sina politiker genom att i smyg läsa deras mejlkonversationer:

Sverigedemokraterna har övervakat partiföreträdares mejl i syfte att leta efter läckor. Expo Idag har tagit del av ett distriktsmöte där det framgår partiets säkerhetsansvarige Bengt Malmberg gått igenom medlemmars mejlboxar. Även partisekreteraren Björn Söder uppges ha tagit del av politikers mejl. Förfarandet kan bryta mot personuppgiftslagen.

Martin Leman som nyligen uteslutits från SD har följande att säga om övervakningen:

– Som jag ser det är samtliga förtroendevalda Sverigedemokrater övervakade dygnet runt.

Partiet ser dock inga större problem i att man övervakar sina förtroendevaldas mejl:

Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund bekräftar att Sverigedemokraterna har tillgång till förtroendevaldas mejl.

 

– Arbetsgivare har alltid tillgång till arbetstagares mejl. Exakt hur det funkar vet jag inte. Är man ansluten till en organisation så är det organisationens e-postadress, säger han.

Så den kan användas till att leta läckor?

 

– Jag vet inte vad som skett i det här fallet. Men det är kutym i näringslivet att det är så. Och jag tycker inte att det är konstigt med det.

 

Är det etiskt att läsa förtroendevaldas mejl?

 

– Det beror helt på vad man har för anledning att göra det. Jag tror att om det funnits en sådan verksamhet så har den grundat sig på väldigt starka misstankar, säger han.

Oskar Öhrström, jurist på Datainspektionen påpekar att det rättsliga läget är oklart då det aldrig prövats om den här typen av övervakning är olaglig eller ej. Däremot har arbetsgivaren informationsplikt om man ska övervaka personers mejl. Enligt uppgifter till Expo ska SD inte ha informerat sin politiker om övervakningen:

Han uppger att det aldrig har prövats om ett parti har rätt att gå in och övervaka sina medlemmars mejl.

 

– Jag kan inte påminna mig att vi tittat på en sådan här företeelse och ur ett sådant här perspektiv. Jag tycker att det låter väldigt tveksamt att man ska kunna gå in och titta på partikamrater och deras korrespondens.

Än en gång visar SD att man agerar helt i enlighet med de totalitära samhällen och idéer som man påstår sig vilja bekämpa….

 

 


Stötta vår verksamhet
  • 17
    Delningar