Granskning

SD startar fackförening – censurerar obekväma frågor på sin FB-sida

Escalated quickly gif
Written by Henrik Johansson

I måndags lanserade Sverigedemokraterna det nya fackförbundet Löntagarna, ett fackförbund som man påstår ska vara politiskt obundet, men alla inblandade tycks vara SD-politiker i någon form:

Det nya fackförbundet, Löntagarna, uppges vara partipolitiskt obundet. Det har dock nära kopplingar till Sverigedemokraterna. Än så länge är det inte klart vem som ska leda facket, men två Sverigedemokrater – Jan Sjunnesson eller Sven Pernils – pekas ut som möjliga ordföranden. I facket styrelse sitter även Sverigedemokraternas kommunikationsstrateg Joakim Wallerstein. Han säger att ett skäl till att bilda Löntagarna är att SD-medlemmar har uteslutits från andra fack.

I en annan intervju säger Wallerstein såhär:

Hur ska ni få spridning för ert nya fack? – Det flesta saker som har med Sverigedemokraterna att göra brukar få bra spridning. Annars kör vi genom Sverigedemokraternas egna kanaler som vår interna tidning och Facebook-sidor men också digitala annonser.
Du säger att Löntagarna är obundet, men ni använder SDs egna kanaler? – Det är självklart intressant för partiet att berätta om det här för medlemmarna. Det är ett fackförbund som inte kommer att behandla dem illa bara för att de röstar på oss. Men vi har inget annat gemensamt, inget tekniskt utöver att det finns sympatier.
När vi på IRM sitter och går igenom det som skrivits om löntagarna får vi plötsligt ett tips om att folk som ställer legitima frågor på Löntagarnas Facebooksida blir censurerade och blockerade från fortsatta kommentarer. Vi blir såklart nyfikna på om detta stämmer och bestämmer oss för att själva kommentera hos Löntagarna:
sdfsdfsdf
Vi ställde även frågan om hur Löntagarna skall sköta sina utbildningar. Kommer man enbart hyra lokaler för sina utbildningar eller kommer man i framtiden köpa lokal för att hålla nere kostnader? Våra frågor valdes ut efter den reklamfilm som löntagarna producerat,  i reklamfilmen dömer man  bland annat ut fackförbund som äger kursgårdar. Som ni kan se är frågorna relevanta till ett fackförbunds uppdrag och inte på något sätt ”otrevliga” eller på annat sätt stötande. Jag får ett svar av Löntagarna, men får samtidigt min kommentar raderad och blir blockerad från sidan:
gdfgdgdJa vad kan det vara för utbildningar? Hmmm… Kanske i arbetsmiljö, arbetsmarknadslagstiftning, förtroendeuppdrag, jämstäldhet, styrelseutveckling, förhandling, försäkringar och ja allt annat ett seriöst fackförbund sysslar med. Ja vad ska man säga? Ett fackförbund för alla? Nej, knappast… Löntagarna är fackförbundet för alla som inte ställer kritiska frågor. Vi frågar även Sven Pernils som uppges vara en av personerna bakom Löntagarna varför man raderar vissa frågor:
dfsdfweg
Det är bara att konstatera att Pernils anser att kärnfrågor för facket och dess medlemmar kommer att ses som oseriösa inom Löntagarna.
fdsdfsdfs***UPPDATERING***
Flera personer reagerade på censuren och har nu ställt sina egna frågor till Löntagarna. Alla blir blockerade och ansvariga påstår att legitima frågor är att ”trolla”:
sdasdasda
safwegr 
971624_10152430284263154_1614629521_n
***UPPDATERING NR 2 ***
Nu har Löntagarna censurerat precis ALLT och man möts av en tom sida:
sdasdsa***UPPDATERING NR 3***
Sven Pernils som är en av grundarna av Löntagarna får frispel av våra frågor på Twitter:


Stötta vår verksamhet
  • 36
    Delningar