Granskning

SD-topp har blåst Södertälje kommun – bor inte i kommunen

För att få vara med och styra i en kommun måste du även bo där, svårare än så är det inte. En enkel princip för det flesta, men inte för Sverigedemokraterna. Länstidningen i Södertälje kan nu avslöja att SD:s toppnamn i Södertälje, Tommy Blomqvist, endast gjort en skenmanöver och skrivit sig hos sin svärfar i Södertälje:

Paret Tommy Blomqvist och Ingrid Hult drar ett tungt lass inom Sverigedemokraterna
i Södertälje.Båda valdes in i kommunfullmäktige i september och tillsammans har de just nu ytterligare 15 kommunala uppdrag i nämnder och styrelser. Ungefär lika många väntas de få när nya nämnder och styrelser väljs inom kort.

[…]

Enligt folkbokföringen bor Tommy Blomqvist och Ingrid Hult på Tunvägen i Ronna. På samma adress bor även Ingrid Hults pappa och ytterligare en kvinna.

Men nu kan LT avslöja att Tommy Blomqvist och Ingrid Hult i verkligheten inte alls bor i Ronna. De bor över huvud taget inte i Södertälje kommun, utan i Stångarö
i Nykvarns kommun.

LT har varit i kontakt med ett antal grannar och bekanta. Uppgifterna är samstämmiga.
– De är här varje dag, på nätterna och på morgnarna. Jag är helt hundra på att de bor här, säger en Stångaröbo.
– De åker förbi dagligen och deras bilar står vid huset. De har ganska många bilar, säger en annan.

Trots att Blomqvist nekar till att bo i Nykvarn så har han sökt ersättning för resor till och från en plats, som utav en händelse, matchar den sträcka på 20 km som det är mellan hans ”sommarstuga” och kommunhuset:

Från Ronna till stadshuset är det 3,5 kilometer. Men när Tommy Blomqvist begär ersättning för sina resor till och från kommunala möten begär han oftast betalt för 20 kilometer, inte för sju.

– Ja, det låter som om det är till någon annan plats än Ronna, det kan jag hålla med om, säger Ola Schön, kanslichef på Södertälje kommun.

Från Stångarö till stadshuset är det 10 kilometer – fram och tillbaka alltså 20 kilometer.

Tommy Blomqvist har varit politiskt engagerad i Södertälje sedan mars 2011. Enligt uppgifter från kommunen har han under den tiden begärt kilometerersättning 149 gånger.

116 gånger har han begärt ersättning för 20 kilometer, 7 gånger för sträckor längre än 20 kilometer och 26 gånger för kortare sträckor. 14 gånger har han begärt ersättning för exakt sju kilometer.

Det här är långt ifrån första gången som SD-politiker sysslat med minst sagt märkliga boendesituationer. Den numera uteslutna SD-politikern John Bergström från Västerås(egentligen Stockholm) skilde sig från sin fru och flyttade in hos en partikamrat:

Tidigare har det varit minst sagt oklart om Bergström i huvudtaget bodde i Västerås, men efter en snabb skilsmässa och nytt giftermål med en partikamrat så var den saken ur världen. Ja, förutom att ingen granne sett till honom på den nya adressen i Västerås. Grannarna till exfrun i Stockholm såg honom däremot lite titt som tätt och trodde att han fortfarande bodde kvar där med sin familj. Att Bergström även fått ett till barn med exfrun såg han inga konstigheter med:

– Jag arbetar i Stockholm som många västeråsare och pendlar. Det är inte så konstigt att man bor på en plats och arbetar på en annan plats. Sedan att man har barn på en annan plats är vardagsmat i dagens Sverige, säger John Bergström.

Boendesituationen blir inte mindre märklig när Bergström tre månader efter giftermålet med partikamraten byter boende igen. Då ”flyttar” nämligen Bergström ihop med en ”anonym” man i Västerås. När VLT når denne ”anonyme”(Roger Sahlström, numera skribent på den rasistiska bloggen Dispatch international) får VLT följande till svar:

– Han bor här. Jag bor här. Jag hyr ett rum av honom. Vad är det för konstigt med det?

Att det skulle kunna vara tal om ett skenäktenskap för att rädda Bergströms mandat i Västerås vill vi inte spekulera i. Vi vill även instämma i den ”anonyme” mannens uttalande om att ingenting är konstigt med Bergströms boendesituation.

Inte alls.

Nada.

Move along nothing to see here…


Stötta vår verksamhet