Okategoriserade

SD-topparnas lögner – vi har hela listan

Erik Almqvist
Written by Henrik Johansson

Det här är ett av de längsta inlägg vi publicerat på IRM. Vanligtvis försöker vi hålla oss kortfattade för att alla ska känna att de orkar läsa vad vi skriver. Den här gången går det dock inte att hålla det kort, för tragiskt nog så måste det bli ett långt inlägg för att kunna lista alla lögner i samband med senaste veckans avslöjanden.
Misströsta inte, känner du att du verkligen inte orkar läsa allt kan du välja att scrolla till slutet där det finns en sammanfattning som ger dig den viktigaste slutsatsen.

Till er som kommer läsa hela inlägget: Enjoy the ride.

*********

1. Hur det började

Vad var det då som egentligen hände efter den är sena sommarnatten för över två år sedan? Vad var det som ledde till att förra veckan blev en av de troligtvis jobbigaste i Sverigedemokraternas historia? Jo, allt började med att Soran Ismail publicerade en Youtubevideo som beskrev händelserna på Kungsgatan/Regeringsgatan. Som i sin tur genererade följande svarsklipp från Sverigedemokraterna. Notera här att vi inte skriver att Almqvist lagt upp klippet, då inlägget är publicerat på SD:s officiella Youtubekanal och då rimligtvis har stöd från hela SD:

Vi har tagit bort youtubeklippet då vi anser att det inte följer rådande pressetiska regler. Så här ser det dock ut på SDWebbTV idag:


Rubriken är fortfarande, än idag, av någon märklig anledning ”Erik Almqvist attackeras av Soran Ismails vän på stan”. I videon kommer Almqvist med följande påståenden:

”Du (Soran) har lagt upp ett klipp idag föreställande mig när din kompis är på mig och försöker misshandla mig. Du har verkligen valt ett selektivt utdrag ur händelsen”

Tittar man på de inspelningar som Expressen släppt ser man att det är Almqvist, Westling och Ekeroth som är de aggressiva och drivande i bråket. Påståendet om selektivt utdrag är nästan skrattretande då SD själva har hårdredigerat sitt eget klipp med millimeterprecision.

”Den aggressiva killen kommer fram med en träpåk”

Påståendet om en träpåk har man använt flitigt för att ursäkta att man beväpnat sig med järnrör. Det finns inte fångat på film, och med tanke på att det mesta Almqvist påstått om denna kväll hittills varit en lögn, så sätter vi ingen större tilltro till påstående förrän annat är bevisat. Hur aggressiv killen egentligen var går också att ifrågasätta när han står med armarna lyfta och tycks backa från bråket på uppmaning.

”Sanningen kommer alltid fram”

Damn right! Och därför har Almqvist blivit petad från sina uppdrag.

Jimmy Åkessons pressekreterare Linus Bylund säger även i en debatt hos Studio ett i P1 från i fredags att SD aldrig någonsin har ljugit med den hårt redigerade filmen som SD publicerade 2010:

”Här vill jag verkligen bryta in. Nu har du flera gånger påstått att vi(SD) visat en missvisande bild av händelserna. Det är din tidning som mitt under brinnande valrörelse publicerade felaktiga uppgifter om att Erik Almqvist skulle ha sparkat en människa. Med anledning av detta fick partiet en mycket liten sekvens av den här filmen som bevisar att Expressen for med osanning. Du kan inte påstå att vi klippt filmen för att ljuga- Tvärtom.”

Att Bylund har mage att i radio våga påstå att SD inte ljugit med sin film är bortom vårt förstånd. Inte nog med att SD redigerat filmen med millimeterprecision för att de mer olämpliga bitarna skulle försvinna, men Almqvist får också fritt spelrum att ljuga om vad som hände under natten.

*********

2. Initiala reaktioner från SD

Nu spolar vi fram bandet 2,5 år och till dagen då Expressens David Baas intervjuade Almqvist på ett mycket listigt sätt. Istället för att bara lägga filmen på bordet och fråga Almqvist om hans beteende så hävdar Expressen att man enbart har källor på Almqvists uttalanden. Almqvist nekar till alla av Expressens påståenden. Inte nog med att Almqvist nekade, han gick även ut på Twitter och gav skenet om att det handlade om en konspiration mot SD med hänvisning till det rådande opinionsläget:

 

Ett inlägg som även Ekeroth sprider vidare trots att det var han som filmade händelsen. Almqvist och hans konspirationsteorier sprids även av fler personer inom SD, och även av andra som deltog vid den omtalade kvällen:

Med tanke på den kollektiva och selektiva minnesförlust som alla i detta sällskap lider av är det ganska märkligt att de kan minnas att allt är en lögn?

Den gemensamma nämnare är att alla försöker misskreditera media. Något som är en återkommande strategi hos SD under alla skandaler som uppdagats. Detta ska ALLTID ställas mot att i princip alla ledande Sverigedemokrater har hyllat anonyma rasistiska bloggar som kan fara med direkta lögner dag ut och dag in.

*********

3. Första delen av filmen släpps av Expressen och Almqvist avslöjas som lögnare  

Nu är vi alltså framme vid onsdag den 14 november 2012. Expressen har på morgonen släppt nyheten om att Almqvist blåljugit i två intervjuer. Efter ett krismöte berättar Jimmie Åkesson att Almqvist får sparken. Almqvist håller senare under dagen en presskonferens och det är nu det börjar bli riktigt rörigt. Almqvist menar nämligen att han inte ljugit, utan att han inte minns vissa delar av kvällen och det är därför han tidigare nekat. Märkligt nog är det bara de graverande delarna han ”glömt”. Här kommer ett gäng citat från presskonferensen:

Expressen kontaktade mig i natt med uppgifterna att det finns på film en massa citat från mig. Jag utgår från att Expressen inte ljuger… Så tydligt.

Vi vill här påminna er om att man i partiet 24 timmar tidigare gick  ut offentligt med uttalanden om att Expressen ljög.

Jag var väldigt berusad

Tittar man på filmen så ser man att Almqvist är berusad, men att han skulle vara så berusad att allt omdöme försvunnit kan åtminstone inte vi tolka det som. Inte heller polisen som var på platsen uppfattade gänget som kraftigt berusade. ”– Nej, inte på så sätt att de utmärkte sig bland övriga som är ute på natten på stan. Jag minns dem inte som så.”

Jag hade inga direkta minnesluckor direkt efter, men min minnesbild idag är väldigt vag.

Om inte Almqvist hade några direkta minnesluckor dagarna efter, hur kunde han då godkänna att den grovt redigerade och direkt missvisande filmen publicerades?

Under den här perioden mådde jag väldigt dåligt. Jag vart utsatt för attacker och mitt hem vart sönderslaget

Detta påstående dementerar Almqvist själv till DN med orden:Det kanske var ett dåligt ordval”.

 Jag uttryckte mig på ett sådant sätt som kan tolkas som rasistiskt, men jag hade inga avsikter att vara rasistisk

Än en gång är det märkligt att han minns sin avsikt, men inte själva handlingen.

*********

4. Filmen när man beväpnar sig med järnrör släpps av Expressen 

När Expressen når Almqvist under natten och frågar ut honom om varför man beväpnat sig med Järnrör hävdar Almqvist att det hela var på skämt:

”Vi har liksom bara stått för oss själva och skojat med att plockat upp varsitt rör och sen lagt ned dem igen och sen gått ned och väntat på polisen (…) Ja, det framkommer om du ser till hela klippet att vi skrattar och har skoj”, säger Almqvist till Expressen.

En historia som Almqvist redan i TV4 dagen efter ändrar till att han känt sig hotad:

”Vi har vart utsatta för personer som faktiskt också har försökt att misshandla oss. Vi var oroliga ett tag. (…) Anledning till varför vi lyfter upp de här störarna där uppe det är att en kille skriker att han är OG, alltså ett kriminellt nätverk.”

Historian ändras alltså inom loppet av 8 timmar.

Till slut kommer även Ekeroth med en förklaring till sitt agerande i en intervju med TT. Ekeroth betonar flera gånger att alla tre känt sig hotade av den ensamma och kraftigt berusade mannen. Själva historien om hur det gick till när man beväpnade sig har IRM skrivit om tidigare(rekommenderad läsning) och innehåller även den ett gäng med luckor.

Ekeroth påstår också att man känt sig lättade när polisen kommer, men tittar man på filmen så ser det mer ut som de flyr när de hör polissirenerna. Något som också bekräftas till viss del av filmen när Westling uppvisar en viss oro när de ska närma sig polisen, men blir lugnad av Ekeroth.

*********

Kapitel 5. Ny film som visar att järntrion inte känt sig  hotade

Hela järnrörstrion har vid det här laget uppgivit att de beväpnat sig på grund av att man känt sig hotade. Något som visar sig inte stämma:

Det finns inte så mycket att tillägga här. Det framgår klart och tydligt att man inte upplevde sig som särskilt hotade. De flesta skulle dessutom tänka sig att man vid ett hot lägger benen på ryggen och springer. Inte att man letar upp järnrör för att försvara sig med – medan en filmar det hela.

*********

6. Hur mycket visste egentligen Jimmie Åkesson?

En av de viktigaste frågorna som vi bör ställa oss är huruvida Jimmie Åkesson visste om hela sanningen. Kent Ekeroth har flertalet gånger hävdat att partiledaren inte har sett hela filmen, bland annat på grund av:

Det var ett bra tag sen jag tog bort den. Jag redigerade filmen i mobilen och kunde bara skicka småklipp.(…) Såvitt jag minns klippte jag ut de delar som var relevanta för att visa att Erik inte sparkade en person, som han hade anklagats för.

Det märkliga i detta uttalande är förstås detta: Om Kent Ekeroth själv redigerade filmen, i sin mobil… hur kunde den läcka till pressen? Hela filmen har trots allt kommit fram, det innebär att någon annan måste ha haft den. Frågan är vem som redigerat den version som ligger ute på Youtube? Man kan förstås också tycka att Åkesson borde ha sett den redigerade variant som är upplagd på SD Riks officiella Youtubekanal och kanske, kanske borde han i det ögonblicket ställt följdfrågan: ”Var är resten?”

*********

7. Varför har ingen uteslutits och vad är skillnaden på dessa herrars agerande? 

Åkesson menar gång på gång att det är skillnad på Almqvists och Ekeroths agerande. Åkesson framhäver här att Ekeroth inte uttalat sig politiskt, men stämmer detta?

Med vår politik blir det inga flera sådana där

Ett citat från filmen av Ekeroth och mer politiskt än så kan det nog inte bli. Men det är självklart inte bara därför Ekeroth borde uteslutas. Ekeroth var den personen som filmade. Det var även han som medvetet tog filmen till redigering för att ta bort alla graverande delar. Han kan omöjligt missat vad som fanns på bandet, men ändå valde han att se till att få bandet klippt till den missvisande film som först publicerades av SD. Köper vi även Åkessons uttalande om att han aldrig vetat om helheten och vidden av inspelningen så har ju även Ekeroth blåljugit sin partiledare rakt i ansiktet genom att ge den bild av han givit av händelseförloppet. Vi bör heller inte glömma det faktum att Ekeroth inte en enda gång ingrep för att lugna ner sina partikamrater. Även om han själv, till SvD, tycker att hans största miss är att han inte lämnade platsen.

Tittar man på den del av videon är Almqvist kallar en ung tjej för ”hora” undrar vi om det är på grund av en hotfull situation Kent Ekeroth tycks skratta åt Almqvists ordvald? Att ha en rättspolitisk talesperson som finner det roande att en partikamrat kallar en ung tjej, som visar civilkurage genom att ingripa i en situation hon uppfattar som felaktig, för ”lilla hora”… det finner vi inte så lite skrämmande.

Detta måste vara det tydligaste exemplet på att det inte finns någon udd överhuvudtaget i den nolltolerans som Åkesson förespråkat i ett brev till alla förtroendevalda Sverigedemokrater:  ”I vårt parti finns inget utrymme för extremister, rasister, rättshaverister eller andra med ett personligt behov av politiska eller privata utsvävningar.”

*********
8. Sammanfattning

Almqvist, Ekeroth, Westling – alla tre har ljugit och borde enligt Åkessons nolltolerans genast uteslutas ur partiet. Men i vanlig ordning gäller förstås inte samma regler för partitoppen som för de lokala företrädarna ute i landet. Lögner och hyckleri – två ord som tycks vara ledord för ”det Sverigevänliga alternativet”.

*********

Har vi missat något? Har DU ett tips på en lögn som vi missat? Ta kontakt med oss på vår tipssida!

Inlägget är redigerat av flera i redaktionen


Stötta vår verksamhet
  • 36
    Delningar