Nyheter

SD:s snabbaste petning någonsin

Written by Björn Fridén

Vi vet att folk med nazistsympatier blir kvar. Konspirationsteoretiker och antisemiter likaså. Härja med järnrör på fyllan? Inga problem. I den meningen är Sverigedemokraterna ett väldigt tolerant parti. Så länge du inte föreslår ett moskébygge. Då åker du ut ögonaböj.

Det har kommunpolitikern Mark Collins lärt sig senaste veckan. Han tyckte att hans hemkommun Kramfors skulle må bra av invandring och att en moské kanske skulle kunna hjälpa till med den saken. Det tog flera veckor efter att han lagt fram sin motion i fullmäktige innan lokaltidningen Allehanda uppmärksammade förslaget. Därefter gick det fort.

Partiet centralt tillsatte en utredning och det pratades om uteslutning. Det här var inget litet snedsteg i stil med att kombinera jobbet som ekonomisk-politisk talesperson med fylleslagsmål. Eller hålla på och gulla med nazism. Det här var mycket värre. ”Helt oacceptabelt”, slog presschefen Henrik Gustafsson fast i ett skriftligt uttalande.

Nog för att Sverigedemokraterna tifdigare röstat för ett moskébygge i Karlskrona, men det var ju på grund av inkompetens. Gör man det med flit åker man ut, som SD-politikern Carl Festin i Östersund för ett par år sedan.

Mark Collins är förstås inte dummare än att han såg vart det barkade och hoppade av. Han sitter kvar som politisk vilde i kommunfullmäktige. I april ska hans förslag upp för omröstning.

– Någon måste påbörja diskussionerna här uppe, annars tynar den här skithålan bort, säger han till Dagens Nyheter.


Stötta vår verksamhet
  • 43
    Delningar