Okategoriserade

SDU-topp lämnar organisationen: ”Partiet liknar en disharmonisk sekt”

Idag kan Expressen berätta att Stefan Lundkvist, ett av toppnamnen inom både SDU och partiet, väljer att hoppa av. Varför? Han är rädd för hur partiet toppstyrs och kallar SD för ”osund sekt”. Lundkvist var i hetluften tidigare i år då han höll ett tal på SDU:s kongress som blev skarpt kritiserat. Nu kommenterar han det för första gången och säger att den information som läckt ut i media är högst vinklad och främst varit ett sätt att bli av med honom. Han varnar också för konsekvenserna som Åkessons nolltolerans kan få för partiet:

Alla som inte tycker precis som ledningen kommer att avlägsnas eller lämna frivilligt. Nog för att partiet redan liknar en disharmonisk sekt där många lever i SD-världen hela tiden utan vänner utanför politiken. När man nu ska rensa ut dem som inte lyder partitoppens officiella hållning så kommer det ännu mer att likna en sekt. Mig ska de dock inte få äran att utesluta, jag går frivilligt.

Att toppstyrning försiggår i SD är ingen större nyhet, det är inte första gången någon hotas med uteslutning för att de har sagt emot partiledningen. Lundkvist hoppas dock på förändring, i form av uppror inom partiet:

Det kan väldigt snabbt förändras. Rätt var det är så kan det bli uppror underifrån, ingen ledning sitter i evigheter. Åkesson är harmlös och kan gärna sitta kvar tills vidare.

Han säger att han gärna skulle komma tillbaka partiet om politiker med ett visst mått av kompetens fick plats i partiledningen. Utan denna tillförsel av kompetens tror inte Lundkvist att SD någonsin kan bli ett stort parti.

Han kan även berätta om Sverigedemokraternas alkoholkultur, något som börjat bli mer och mer känt för allmänheten i och med senaste tidens skandaler:

Jag har sett väldigt mycket skit under mina år i partiet, ofta kopplat till stora alkoholintag. Jag är inte ett dugg förvånad över vad som kom fram. Jag har sett mycket värre saker.

Att Lundkvist också kan avslöja att Ekeroths koncept med att filma blöta utekvällar inte är ovanligt beteende inom partiet gör att framtiden känns lite mer spännande. ”Man har varit livrädda att saker och ting ska komma fram” och ”Skulle det komma fram skulle det få enorma konsekvenser för enskilda som har uppfört sig illa.”, säger Lundkvist. Vi på IRM väntar förstås med spänning på att filmerna ska läcka ut, för precis som Erik Almqvist säger i sin skylla-ifrån-sig-video:

Sanningen kommer alltid fram.


Stötta vår verksamhet