Dumheter

Se SD-toppen som städar med nazi-armbindel – det är spexigt

naziarmbindel meme
Written by Atilla Yoldas

Ibland, när man städar, vill man liva upp stämningen lite. Detta gjorde Sverigedemokraternas toppnamn i Halmstad, Catharina Strandqvist, på det mest olämpliga vis man kan tänka sig – milt uttryckt.

Expo och Expressen avslöjar SD-toppen när de tagit del av bilder från en fest i februari 2012. Catharina Strandqvist är idag toppkandidat i valet till Halmstads kommunfullmäktige och hon kandiderar även till till landstingsfullmäktige i Halland. På de avslöjande bilderna bär hon ett hakkors på en armbindel.

nazistband
Bilden ovan är en av flera. För att se resterande bilder samt en djupare story – klicka här för att komma till Expos artikel.

Sverigedemokraternas gruppledare i Halmstad, Ronny Ledström, vägrar ge kommentarer till Expo.

– Jag har sagt det tidigare att jag inte pratar med Expo eftersom erat främsta mål är att hänga ut sverigedemokrater.

Är det inte uppseendeväckande att festa med en hakkorsarmbindel runt ena armen?

– Jag har inga kommentarer som sagt, svarar han.

Erik Hellsborn som sitter i styrelsen för SD Halland vill tona ner saken med argumentet att det var ”hela” 2 år sedan bilden togs och att det egentligen var lite ”spexigt”:

Erik Hellsborn, styrelseledamot för SD Halland, säger till Aftonbladet att han känner Catharina Sandqvist mycket väl, och att hon har en ”god demokratisk grundsyn”.

Själv uppger han att han aldrig burit nazistiska symboler. Och han medger att det kan upplevas särskilt känsligt för företrädare för just Sverigedemokraterna att bära nazisymboler, med tanke på partiets historia.

”Spexigt och provokativt”

– Jo, visst är det olämpligt, och det tyder på dåligt omdöme, men som sagt var det här två år sedan. Det här är när Catharina var 18 år, och ungdomar gör spexiga och provokativa saker ibland, säger Hellsborn.Det händer mycket mellan 18 och 20.

När Expressen, däremot, ställer Ronny Ledström till svars med exakt samma frågeställningar är han betydligt mer samarbetsvillig. Se videon, och var extra uppmärksam mot hur Ronny, när han får se bilderna på toppolitikern i hakkors, skapar en så outhärdlig pinsam tystnad att en inte vet vart en ska ta vägen.

Det är klart och tydligt att Catharina Strandqvist inte har i avsikt att varken träffa eller ge kommentarer angående händelsen till Expo. Hon har gjort sig oanträffbar, och hennes distrikt vägrar ge klara svar – eller några svar över huvud taget – kring händelsen.

Till Expressen tar vi del av följande svar från Strandqvist angående den nazistiska armbindeln:

– Det stämmer ju inte. Det har jag inga kommentarer på, säger hon.

Men det finns bilder på det, hur kan du då förneka det?

– Det här känns väldigt knepigt, för det har jag inte gjort, det skulle inte falla mig in. Jag tar definitivt avstånd från sådant. Det har jag inget med att göra. Jag blir nästan chockad här, säger Catharina Strandqvist.

Hon avslutar samtalet med att, konstigt nog, konstatera att hon inte tänker träffa Expressen för att titta på bilderna och blir upprörd när hon får höra att bilderna ska publiceras. Hon menar att det är någon som försöker sätta dit henne. Från vårt håll ser det ut som att det inte är någon annan än hon själv, som städar… Iförd en naziarmbindel.

Ronny Ledström, gruppledaren, förklarar att detta bryter mot partiets nolltolerans. Vi får väl helt enkelt se hur det blir med den saken.


Stötta vår verksamhet
  • 9
    Delningar