Alexa är en sajt som mäter hur mycket besökare en sajt har och alla antirasister har någon gång fått statistiken från sajten uppkörd i ansiktet av meningsmotståndare. Visserligen är sajten inte så bra på just det där med statistik, men det stoppar inte SD:s politiker eller fotsoldater att använda sig av den som källa. Experten på sökoptimering Nikke Lindqvist förklarar närmre:

Det Erik Almqvist grundar sitt uttalande på är Alexas topsite-ranking för svensk traffik, en mätmetod som är nästintill värdelös, och särskilt i Sverige. Alexa kan nämligen bara mäta besök som på något sätt rapporterar tillbaka till Alexa. Det gör Avpixlat, genom att använda Alexas mätscript längst ner på sidan. Men när det kommer till TV4, GP och Sydsvenskan så kan Alexa enbart mäta trafik från besökare som har Alexas egen toolbar, eller någon Toolbar som rapporterar tillbaks trafiken till Alexa.

 

Ett bättre sätt att mäta är att använda Google Trends for websites. Ett mätverktyg som fungerar hyfsat för sajter med mer än 100 000 unika besökare i veckan. Om vi matar in adresserna till de fyra sajterna i den tjänsten så blir bilden en helt annan:

Det är detta uttalande från Erik Almqvist som Lindqvist hänvisar till:

screenshot-20120227-211501Men om vi för en stund tar Avpixlat på orden och tittar hur de ligger till idag kan vi se att man tappat 100 platser i rankningen på Alexa. Med andra ord så sjunker Avpixlat som en sten. Har man däremot en känsla för ordentlig källkritik och statistik kan man kolla in Google trends som bekräftar den nedåtgående trenden. Inte i samma takt, men ändock en nedåtgående trend.

Man kan ju såklart bara spekulera i varför läsarna flyr Avpixlat, men det känns inte helt långsökt att det handlar om alla rasistskandaler som drabbat Avpixlat och frontfiguren Mats Dagerlind: