Okategoriserade

Riksdagspolitiker från SD vill förbjuda Pridetåget och kallar transpersoner för ”freakshows”

Så här samma dag som Euro-Pridetåget i Stockholm går av stapeln vill vi egentligen kunna rapportera glädjande nyheter. Tyvärr är det inte ofta vi får göra det här på IRM. Idag avslöjas interna mailkonversationer där Richard Jomshof kallar transpersoner som inte steriliserats ”freakshows”, och David Lång vill förbjuda Pridetåget. Båda sitter i Åkessons riksdagsgrupp.

SD är idag det enda riksdagspartiet som inte får gå i Pridetåget. Åkesson har i en intervju med QX uttryckt att han ändå inte skulle vilja gå i tåget, då han tycker att den ”innehåller vissa obscena inslag”. Och det är heller inte första gången han uttryckt sig nedsättande om homosexuella.

Jag förstår att man vill provocera för att normalisera, men jag vill inte vara en del i det, med en massa nakna människor som springer runt.  – Jimme Åkesson, 2018

Prideledningen har förklarat detta med att SD inte delar deras värdegrund, något som blir uppenbart varje gång en företrädare får uttala sig om frågor som rör HBTQ-personer.

Idag kan Expressen avslöja läckta mail som bland annat avhandlar omröstningen för att avskaffa kravet på att en transperson som ska genomgå en könskorrigering också måste genomgå en sterilisering. När Åkesson tidigare kommenterat SDs val att rösta emot förslaget – något de var det enda partiet som gjorde – har han sagt att det är något som berör så få individer att han inte ser någon anledning att ta strid för återinföra tvångssteriliseringarna.

I den nu läckta mailkonversationen framgår det tydligare vad partiet faktiskt tänkte i frågan. Richard Jomshof, ett av partiets absoluta toppnamn, skriver så här i samband med omröstningen 2013:

Jag känner verkligen med de människor som känner att de fötts i fel kropp till fel kön. Måste vara för djävligt, minst sagt. Jag har förståelse för att de i vissa fall vill korrigera sina kön. Men jag kan inte under några som helst omständigheter acceptera att det blir någon sorts freakshow där man, i likhet med vad David Eberhard skriver, lägger till ytterligare ett kön.

Det Jomshof avser med detta är debattartikel av  David Eberhard där han lägger fram åsikten att en transman som korrigerat sitt kön men behåller livmoder, äggledare och äggstockar, snarare har gjort ett könstillägg än en könskorrigering.

SD och HBTQ:

  • SD har inte stöttat en enda hbtq-reform i riksdagen
  • De motsätter sig samkönade äktenskap
  • De motsätter sig även samkönade föräldrapar då de tror att barn behöver en mamma och en pappa
  • De var det enda partiet som röstade emot att sluta tvångssterilisera transpersoner som genomgår en könskorrigering
  • Partiet är uttalade motståndare till att transpersoner ges skydd i grundlag och diskrimineringslagar

I en kommentar till Expressen förtydligar Jomshof att han menar att det: ”inte bör vara skattefinansierat om någon vill skaffa sig två kön, dvs att man fortsätter vara kvinna och samtidigt opererar fast en penis. Då är det inte fråga om könsbyte utan om någonting annat. Vill man göra den typen av korrigeringar på sin kropp bör man få betala det själv.” 

Han svarar inte på frågan om huruvida han fortfarande beskriver det som en ”freakshow”.

Vidare redovisar mailkonversationer att David Lång, riksdagsledamot sedan 2010, tagit upp att Prideparaden borde vara brottslig. 2007 skriver han till partiledningen:

Är SD för att Sverige ska jobba internationellt för rätten till gayparader? Har ni som svarade på frågorna sett bögparaden i Stockholm någon gång? Jag tycker att de mest perversa yttringarna borde klassas som förargelseväckande beteende och förbjudas. Så länge det ser så illa ut så har i alla fall inte jag mage att säga till något annat land att paraden borde tillåtas.

En ny dag, nya intoleranta uttalanden från SD. Idag ska vi från IRM gå i vad Tommy Hansson (också aktiv SD-politiker) beskrev som ”Den aidsdoftande Shamefestivalen.”

Det gör vi för att vi, till skillnad från SD, står upp för minoritetsgruppers rättigheter.

Vi hoppas att vi träffar er där.


Stötta vår verksamhet
  • 2.3K
    Delningar